SPI Anjur Bengkel Pembangunan Program ADNI :
Inisiatif Program Murid Secara Dalam Talian

Ustaz Mohd Hafiz (duduk dua dari kanan), Ustaz Sharafuddin (duduk dua dari kiri) sedang menunjukkan cara pelaksanaan e-pertandingan kepada peserta sambil diperhatikan oleh Ustazah Kamariah (kiri) dan Ustaz Sahrum

Labuan, 06 Ogos – Bengkel Pembangunan Program Adab dan Nilai (ADNI) anjuran Sektor Pendidikan Islam (SPI) berlangsung dengan jayanya petang tadi di Bilik Benua, Sektor Sumber Teknologi Pendidikan Negeri (SSTP).

Bengkel ini dikendalikan oleh Ustaz Sahrum Bin Samlan, Penolong Pengarah Pembangunan Adab dan Nilai, Sektor Pendidikan Islam, JPWPL dihadiri oleh 26 orang penyelaras ADNI sekolah rendah dan menengah di wilayah ini. 

Menurutnya, pada tahun ini semua Pertandingan di bawah Pembangunan Program  Adab dan Nilai tetap dilaksanakan seperti biasa namun dalam suasana yang berbeza iaitu secara dalam talian untuk mengekang penularan wabak pandemik Covid-19 dalam suasana Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP).

“SPI telah melaksanakan Pertandingan Daie Cilik dan e-Hafazan secara dalam talian semasa Fasa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dalam bulan Ramadan yang lalu sempena Program Gempak Ramadan. Peserta begitu bersemangat menunjukkan bakat dan kreativiti mereka ketika membuat persembahan.”

“e-pertandingan yang dianjurkan oleh pihak sekolah merupakan saluran yang memberi ruang kepada murid-murid untuk mengasah bakat dalam meningkatkan potensi dan sahsiah mereka bagi memenuhi tuntutan rohani melalui acara-acara yang disertai”. Katanya lagi.

Ustaz Sahrum Samlan sedang menyampaikan taklimat berkaitan e-Pertandingan Program ADNI.

Antara pertandingan yang akan dilaksanakan untuk sekolah rendah ialah Tarannum Siber, Khat Siber, e-Daie Cilik, e-Kalam ‘Arabiy’, e-Hafazan Al-Quran, e-Nyanyian Solo Lagu Kerohanian.

Manakala pertandingan di peringkat sekolah menengah pula ialah Tarannum Siber, Khat Siber, Daie Siber, e-Kalimatus Sobah, e-Hafazan Al-Quran, e-Nyanyian Solo Lagu Kerohanian, e-Pertandingan Deklamasi Sajak Kemerdekaan dan Syair Bertemakan Adab & Nilai (Kategori Murid).dan e-Pertandingan Qiraatus Sab’ie Bit Tarannum.

Terdapat 3 pertandingan yang dilaksanakan secara sidang video (video conference) iaitu e-Hafazan Al-Quran, e-Pertandingan Qiraatus Sab’ie Bit Tarannum dan e-Pertandingan Tahfiz Al-Quran.

Sesi perbincangan dalam kumpulan untuk membincangkan pelaksanaan e-pertandingan

Sementara itu, Ketua Penolong Pengarah Sektor Pendidikan Islam, Ustazah Kamariah Binti Salim mengharapkan agar pertandingan secara atas talian ini mendapat sambutan daripada peserta.

“Meskipun kita berada dalam Fasa Pemulihan Perintah Kawalan Pergerakan (PKPP), namun pertandingan program ADNI masih diteruskan dalam suasana normal baharu yang memberi ruang kepada lebih ramai peserta untuk menyertainya dan melayakkan mereka menerima sijil penyertaan sama ada di peringkat sekolah mahupun negeri”. katanya semasa menyampaikan ucapan dalam bengkel tersebut.

Beliau berkata, melalui e- pertandingan yang akan dilaksanakan ini, ibu bapa boleh menghantar rakaman video terbaik melalui acara yang disertai oleh anak-anak mereka kepada pihak sekolah. Penghantaran rakaman video kepada pihak sekolah boleh dilakukan sehingga 20 Ogos ini bagi memberi ruang masa yang cukup untuk murid membuat rakaman dan persiapan bagi acara yang disertai.

“Kita faham bahawa tidak semua ibu bapa dapat menyediakan rakaman video untuk acara yang disertai oleh anak-anak mereka. Justeru, pihak sekolah melalui guru penyelaras bestari bolehlah membantu dalam proses rakaman tersebut”. Katanya lagi.

Ustazah Kamariah Salim menyampaikan ucapan dalam bengkel ADNI.

Penjurian juga berbeza daripada tahun lalu kerana peserta akan diberikan gred pencapaian bagi menggambarkan prestasi peserta iaitu platinum (90 – 100%), Emas (80- 89%), Perak (65-79%) dan Gangsa (50-64%).

Bagi e-pertandingan di peringkat negeri akan diadakan mulai 21 Ogos hingga 11 September. Pihak sekolah perlu menghantar penyertaan melalui google form beserta pautan video terbaik bagi setiap acara yang dipertandingkan. Manakala pertandingan di peringkat kebangsaan pula akan diadakan pada 12 hingga 30 September.

Dalam bengkel tersebut turut diadakan latihan membina google form bagi menggantikan borang pendaftaran pertandingan, cara penghantaran video dan simulasi e-pertandingan hafazan.

Berita Oleh : Sektor Pendidikan Islam

Sebahagian daripada ustazah yang hadir sedang membuat praktikal melalui telefon bimbit pelaksanaan e-Pertandingan
Peserta bengkel begitu khusyuk mendengar taklimat yang disampaikan oleh Ustaz Sahrum.

image_pdfimage_print