SMK Mutiara Hasilkan Jalur Gemilang Guna Bahan Kitar Semula

Karya Jalur Gemilang SMK Mutiara dihasilkan daripada bahan kitar semula

Labuan, 13 Julai 2020 – Sempena menyambut bulan kemerdekaan yang bakal menjelang, SMK Mutiara telah menghasilkan projek Jalur Gemilang daripada bahan kitar semula yang berukuran 16 kaki panjang dan 8 kaki lebar. Bendera tersebut telah dipamerkan di foyer Blok B SMK Mutiara bermula 14 Julai.

Menurut pengarah projek, Cikgu Nurazimah binti Anuar, projek ini mengambil masa empat hari untuk disiapkan dengan menggunakan 4 jenis bahan kitar semula. Bahan-bahan yang digunakan termasuklah penutup botol, sarang telur, botol plastik dan ranting kayu.

“Kami telah menggunakan kira-kira 3000 penutup botol, 100 sarang telur dan 150 botol plastik dalam menyiapkan projek ini. Seramai 50 guru dan ibubapa turut serta dalam projek ini. Semua bahan kitar semula ini adalah sumbangan daripada guru-guru dan ibubapa” Cikgu Nurazimah

Pengetua sekolah, Encik Mohd Nizam bin Yasim telah melahirkan rasa penghargaan dan terima kasih atas kesungguhan yang telah ditunjukkan oleh guru guru dan PIBG SMK Mutiara dalam menzahirkan rasa kecintaan dan keprihatinan kepada lambang negara ini selaras dengan slogan bulan kemerdekaan kali ke-63 iaitu Malaysia Prihatin.

“Penghasilan bendera dari bahan kitar semula ini bukan hanya dari aspek fizikalnya sahaja tetapi ia perlu dilihat sebagai sebuah karya seni. Bermula dari aspek perancangan sehingga pelaksanaan, semuanya telah memberi gambaran dan menifestasi daya kreativiti, kesungguhan, keazaman dan keprihatinan guru-guru SMK Mutiara dalam menghasilkan sesuatu karya seni. Saya telah dapat melihat guru-guru dan ibubapa memberi kerjasama yang sangat padu dalam menjayakan projek ini”. Encik Mohd Nizam

Guru dan Ibu Bapa berganding bahu menyiapkan projek Jalur Gemilang SMK Mutiara

Salah seorang bapa murid yang terlibat dalam penghasilan bendera kebangsaan ini, Encik Alias bin Asri berkata ini adalah pengalaman pertama beliau menghasilkan sesuatu karya seni dalam saiz yang besar. Pengalaman yang diperolehi banyak mengajar beliau erti kesabaran, ketekunan dan kesungguhan dalam setiap pekerjaan.

Seorang lagi bapa yang terlibat, Encik Rajab menyifatkan projek seperti ini telah memberi peluang kepada beliau untuk memberi sumbangan kepada sekolah.

“Pihak sekolah telah mendidik anak saya dari Tingkatan 1 hingga Tingkatan 5 dan inilah ketikanya saya pula menyumbangkan kepada sekolah” katanya.

Kepingan terakhir projek ini telah disempurnakan oleh Cikgu Nurazimah Anuar selaku pengarah projek tepat jam 7.16 malam, 13 Julai 2020. Turut menyaksikan peletakan kepingan terakhir tersebut ialah Pengetua SMK Mutiara, Encik Mohd Nizam bin Yasim, Cikgu Siti Khadijah binti Razali dan Cikgu Lim Sok Ing.

Jabatan Pendidikan W.P Labuan yang diketuai oleh Encik Asbola Amit telah datang untuk mendokumen Jalur Gemilang tersebut pagi tadi sebagai sebahagian daripada program sambutan kemerdekaan tahun ini dengan tema Malaysiaku Prihatin.

Berita Oleh : SMK Mutiara

Dari Kiri : Encik Azman, Encik Roslan, Encik Asbola, Encik Mohd Nizam dan Encik Roziman membuat lawatan dokumentasi sempena sambutan bulan kemerdekaan
Ibu bapa yang hadir bangga dan gembira dengan sumbangan yang diberikan kepada pihak sekolah

image_pdfimage_print