Maitah Badudun, Mesra Kampung, Generasi Cemerlang

Gambar YB bersama Pengarah Pendidikan, warga pendidikan dan masyarakat kampung.

Labuan, 25 Mac – Maitah badudun Mesra Kampung merupakan bahasa tempatan Labuan yang bermaksud mari berkunjung bagi mengeratkan hubungan dengan warga kampung demi membina generasi yang cemerlang.

Inisiatif Jabatan Pendidikan WP Labuan ini bertujuan memantapkan pemuafakatan komuniti ke arah perubahan paradigma seluruh anggota masyarakat mengenai kepentingan keterlibatan semua pihak dalam pendidikan.

Program ini telah disempurnakan oleh YB Datuk Rozman bin Datuk Hj Isli, Ahli Parlimen P166 Labuan. Beliau mengucapkan syabas dan tahniah kepada Jabatan Pendidikan dan semua warga kerja termasuk ketua-ketua kampung yang telah menjayakan aktiviti Maitah Badudun ini.

Program ini amat penting dalam mendekatkan pendidikan dengan masyarakat kampung bagi menjalin kerjasama dan hubungan yang baik ibubapa dan guru, seterusnya dapat membantu menjayakan visi mencemerlangkan pendidikan di Labuan.

Dalam ucapan aluan, Encik Raisin Saidin, Pengarah Pendidikan Labuan telah mengemukakan idea menubuhkan Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) sebagai usaha untuk melahirkan pemimpin-pemimpin masa hadapan yang boleh berperanan di peringkat nasional dan global pada zaman mereka.

Beliau juga mengucapkan terima kasih kepada YB Datuk Rozman atas kesudian melapangkan masa bersama warga pendidik dan masyarakat kampung.

Program bermula seawal 8 pagi dimulai dengan ucapan pendahuluan oleh Ketua Kampung Sungai Bedaun, Encik Mursidi Mokhtar. Ketua Penolong Pengarah BTPN Encik Ag Marten Hj Abdul Rahman dan Pengarah Jabatan Pelancongan, Kebudayaan Kesenian Perbadanan Labuan Encik Mahathir Abd Hamid  yang merupakan anak jati kampung Sungai Bedaun telah berkongsi ilmu mengenai VLE frog dan amalan terbaik kepada ibubapa dan anak-anak murid serta para hadirin yang hadir.

Seterusnya Puan Mimie Duasah Pengarah Perpaduan Negara dan Integrasi Nasional dan Encik Ishak Aku Abd Rahman, Pengarah Jabatan Kebajikan Masyarakat Labuan juga tidak ketinggalan membuat taklimat bagi menerangkan dan mempromosikan fungsi jabatan masing-masing. Diakhiri dengan taklimat promosi dari Kolej Vokasional Labuan.Sijil Penghargaan kepada Encik Ishak dan Puan Mimie

Urusetia program, Puan Zaleha, Ketua Unit Perhubungan, Pendaftaran dan Pendidikan Swasta menyatakan program ini dijalankan mengikut zon di mana zon kali ini terdiri daripada Kampung Sungai Bedaun  sebagai tuan rumah, Kampung Sungai Buton, Kampung Sungai Miri, Kampung Bebuloh, Kampung Belukut dan Kampung Sungai Lada. Manakala sekolah yang terlibat ialah SMK Rancha-Rancha, SMK Taman Perumahan Bedaun, SK Sungai Lada, SK Sungai Bedaun dan SK Bebuloh.

Program diakhiri dengan makan beramai-ramai di mana makanan tersebut dimasak dan dibawa sendiri oleh warga kerja yang menyediakan resepi makanan kampung yang cukup sedap dan menyelerakan. Program Maitah Badudun, Mesra Kampung seterusnya akan diadakan di Kampung Layang-Layangan sebagai tuan rumah yang dijangka pada bulan April 2017.

Penghargaan kepada ibubapa : Dari kiri Encik Raisin Saidin, YB Datuk Rozman, ibubapa, Encik Mursidi, Encik Ag Marten dan Encik Mahathir

 

image_pdfimage_print

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.