“Corporate Social Responsibility Programme : Giving Back To The Community #wecare”

dari tengah Puan Anita Shyamini AP S. Azman (GB SKPS) berfotografi bersama peserta, guru, ajk PIBG dan pihak Sobena Offshore.

Labuan, 19 Oktober 2019- SKPS bertuah apabila julung kalinya dipilih oleh Sobena Offshore INC Sdn Bhd, salah sebuah organisasi carigali minyak dan gas yang terulung di Labuan untuk melaksanakan aktiviti sosial di SKPS yang berfokuskan keselamatan di sekolah. Seramai 70 orang murid yang terdiri daripada pengawas sekolah, 20 orang guru dan AJK PIBG SKPS dan 40 orang kakitangan Sobena Offshore menyertai program ini. Turut hadir Puan Anita Shyamini A/P S. Azman (GB SKPS), Puan Normah Binti Rahimi (PK Hem SKPS), Encik Esmit Bin Amat (PK Kokurikulum SKPS), Encik Siew Fatt Cysn (Pengurus Besar Sobena), Encik Darren Thang (Pengurus Kilang Sobena), Puan Zaliha binti Mohd Salleh (Penolong Pengarah Unit Pendidikan swasta Sektor Pengurusan Sekolah JPWPL merangkap NYDPPIBG) selaku wakil pengarah, Encik Yassin bin Tawih (Ajk Biro Kewangan Pibg), Puan Surani binti Kadir (Ajk Biro Kebajikan Pibg).

Dalam ucapan, Puan Zaliha binti Mohd Salleh mengucapkan tahniah kepada pihak sekolah kerana telah berjaya berkerjasama dengan pihak Sobena Offshore bagi merealasasikan program yang amat penting kepada murid-murid SKPS. “Program sebegini merupakan satu perkembangan yang kita dapat lihat peranan masyarakat dalam pendidikan serta pelibatan ibu bapa, komuniti dan swasta seperti mana yang dikehendaki oleh KPM”. “JPN sentiasa mengalu-alukan keterlibatan komuniti dan swasta bersama-sama bertepatan dengan dasar pintu terbuka sekolah bagi bersama-sama peranan dalam pendidikan” tambah beliau lagi.

Encik Siew Fatt Cysn (Pengurus Besar Sobena) sanggup terbang dari Kuala Lumpur sebagai tanda sokongan dan komitmen penuh serta menunjukkan keprihatinan beliau tentang aspek keselamatan semua warga sekolah ini. Encik Darren Thang (Pengurus Kilang Sobena) mengucapkan terima kasih kepada pihak SKPS kerana memberi kesempatan serta kerjasama bagi menjalankan program di sini. “Program ini dijalankan pada setiap tahun dan pada tahun ini kami memilih SKPS sebagai destinasi terbaru” tambah beliau lagi.

Program ini bermula pada pukul 7:00 pagi sehingga 12:30 tengah hari dengan dimulakan dengan zumba. Aktiviti kecergasan fizikal ini menggalakkan semua peserta aktif dan cergas semasa program berlangsung. Antara intipati program pada hari ini ialah, pihak Sobena Offshore menyajikan 3 slot ceramah kepada peserta antaranya safety at school, road safety dan first aid. Ketiga-tiga slot ini memberi pendedahan secara langsung kepada peserta bahawa keselamatan diri adalah tanggung jawab setiap individu termasuk murid sekolah tidak kira di sekolah, di rumah atau dimana sahaja berada.

dari kiri Puan Surani Kadir (Ajk Biro Kebajikan Pibg), Puan Zaliha binti Mohd Salleh (Penolong Pengarah Unit Pendidikan swasta Sektor Pengurusan Sekolah JPWPL), Puan Anita Shyamini A/P S. Azman (GB SKPS), Encik Siew Fatt Cysn (Pengurus Besar Sobena), Encik Darren Thang (Pengurus Kilang Sobena).

Puan Anita Shyamini A/P S. Azman (GB SKPS) menzahirkan kegembiraan apabila pihak Sobena Offshore memilih SKPS sebagai sasaran untuk membantu meningkatkan dan memantapkan lagi keselamatan murid-murid khususnya. Beliau juga berkirim salam kepada CEO Sobena yang berada di Jepun dan berharap dapat berjumpa dengannya secara langsung. Dalam nada gurauan, beliau meminta agar CEO tersebut membawa bersama buku-buku berkaitan keselamatan untuk disimpan dalam perpustakaan yang sedang dinaiktaraf. Program yang dikenali sebagai ‘Safety awarness’ ini juga amat baik kerana setiap ibu bapa mengharapkan keselamatan anaknya terjaga semasa pergi dan pulang dari sekolah. Program ini juga dapat mendidik tentang keselamatan seawal berada di sekolah rendah sesuai dengan pepatah “melentur buluh biar dari rebung” Selain itu pihak Sobena Offshore juga menambah satu lagi perisian program dengan  menceriakan SK Pekan Satu melalui penghasilan mural pada dinding bangunan sekolah SKPS, meletakkan tanda-tanda amaran keselamatan seperti awas, warning sticker, arah keluar masuk dan sebagainya bagi membangkitkan kesedaran tentang pentingnya menjaga keselamatan kerana ianya merupakan perkara yang Sobena sendiri utamakan dalam segenap fasa operasi yang dilakukan oleh mereka.Akhir sekali, Puan Normah Binti Rahimi (PK Hem SKPS) selaku penyelaras program sangat berpuas hati apabila program ini berjalan dengan lancar dan ianya bukan semata-mata mengisi kekosongan waktu malah program ini dijalankan bagi memupuk kesedaran yang tinggi terutama dalam kalangan murid-murid SKPS. Semua murid yang terlibat dengan program ini diharapkan dapat menjalankan tanggungjawab serta dapat mengaplikasi semua ilmu yang telah dipelajari sepanjang program ini dan akan  menjadi pemimpin cilik bijak dalam aspek keselamatan kepada rakan-rakan yang lain dengan mengadaptasikan segala ilmu yang telah disampaikan dalam persekitaran sekolah yang lebih selamat dan kodusif sebagai gedung ilmu demi mencapai kejayaan yang cemerlang dan dinamik. Selain itu murid yang terlibat dalam program ini juga

Puan Anita Shyamini AP S. Azman (GB SKPS) memberikan cenderahti kepada Encik Siew Fatt Cysn (Pengurus Besar Sobena).

image_pdfimage_print