Jasamu Dikenang : Persaraan Cikgu Norah Tan Guan Lin, SMK Labuan

Punch Card terakhir Cikgu Norah Tan (kanan) sebagai seorang guru di SMK Labuan

Pada 31 Januari 2019 telah  berlangsung Majlis Jasamu Di Kenang sempena persaraan Cikgu Norah Tan Guan Lin, di Dewan Mutiara SMK Labuan.

Cikgu Norah Tan memulakan karier sebagai seorang guru di Sekolah Kebangsaan Kota Klias Beaufort Sabah pada tahun 1983 sehingga tahun 1984.

Beliau meneruskan langkah mendidik anak bangsa di Labuan pada tahun 1985 sehingga tahun 1988 di Sekolah Kebangsaan Pekan Satu, WP Labuan.

SMK Labuan merupakan sekolah terakhir dan sekolah paling lama beliau berkhidmat iaitu sejak tahun 1989 sehinggalah beliau bersara pilihan di usia 55 tahun.

Curahan bakti sebagai seorang pendidik selama 35 tahun, Cikgu Norah Tan mendapat latihan guru di Maktab Perguruan Sandakan dalam bidang Pengajian Peringkat Awal Kanak-Kanak pada tahun 1981 sehingga 1982.

Beliau menyambung pengajian Ijazah Sarjana Muda dalam bidang Pengajian Bahasa Inggeris di Universiti Putra Malaysia pada tahun 1996 sehingga 1999.

Anak jati kelahiran Beaufort Sabah ini berkahwin dengan Cikgu Abot Lawandai yang kini berkhidmat di Kolej Vokasional Labuan. Mereka dikurniakan dua orang cahaya mata yang telah berjaya menjadi seorang doktor (Dr Cassandra Anne Abot) dan seorang Perunding Teknikal (Daniel Ian Abot)

Terima kasih Cikgu Norah Tan Guan Lin, Jasamu sentiasa dikenang.

Cikgu Norah Tan diraikan oleh guru-guru dan pelajar-pelajar SMK Labuan. Terima Kasih Cikgu !

Berita Oleh : SMK Labuan

image_pdfimage_print