Sukan SK Sungai Lada Kali Ke-44 Meriah

LABUAN, 4 Mac – SK Sungai Lada telah menganjurkan Kejohanan Sukan Tahunan kali Ke-44 yang berlangsung selama dua hari iaitu pada 28 Februari bagi acara padang dan 4 Mac bagi acara balapan yang dijalankan di padang sekolah SK Sungai Lada.

Sukan Tahunan ini dijalankan adalah bertujuan untuk menggalakkan murid bersukan serta memupuk semangat berpasukan selain bagi memilih murid untuk mewakili sekolah dalam acara sukan peringkat Wilayah Persekutuan Labuan.

Selain acara sukan, aktiviti lain anjuran PIBG turut dijalankan iaitu pertandingan mewarna Prasekolah, Tahun 1 dan Tahun 2, Pertandingan khemah rumah sukan tercantik, Tarik tali ibu bapa dan guru, serta pembukaan gerai jualan kepada orang ramai.

Kejohanan ini turut membabitkan penglibatan Bank Rakyat dalam menaja pertandingan mewarna.

Majlis perasmian kejohanan sukan tahunan kali ini disempurnakan oleh Pengarah Jabatan Pendidikan Wilayah Persekutuan Labuan, Encik Raisin Saidin.

Tuan Pengarah turut menyaksikan acara balapan serta lintas hormat daripada kontinjen-kontinjen perbarisan. Dalam ucapan perasmian penutupan beliau, Tuan Pengarah memuji semangat kerjasama antara guru dan ibu bapa dalam memeriahkan acara sukan pada tahun ini.

Menurut beliau hubungan antara sekolah dan komuniti Sungai Lada dapat dieratkan melalui program-program seperti ini.  Beliau turut menyatakan bahawa jalinan pihak sekolah dgn PIBG boleh dijadikan contoh kepada sekolah lain. Sukan ini dapat mengembalikan kemariahan pesta sukan di tahun 70an dan 80an.

Guru Besar SK Sungai Lada, Encik Maidan Dali @ Sumardi bin Yusoff pula menyatakan bahawa penganjuran kejohanan sukan tahunan ini menepati anjakan ke 9 dalam Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia 2013-2025 iaitu menjalin kerjasama dengan ibubapa, komuniti dan sektor swasta.

Yang Dipertua PIBG SK Sungai Lada, Haji Shuib Nasir berkata PIBG akan sentiasa memberikan sokongan dan kerjasama setiap aktiviti dan program yang dirancang dan dilaksanakan oleh pihak sekolah.

Turut menghadiri majlis ini ialahTuan Haji Yunus bin Yusof, pegawai angkat SK Sungai Lada, Hj Shuib Bin Nasir, YDP PIBG SK Sungai Lada, Encik Mazidi bin Rosli, Pegawai Bomba Layangan, serta Sarjan Zulkifle bin Mohd Said, Pegawai Perhubungan Sekolah dari IPD  Labuan.

Dalam kejohanan ini, Rumah Temenggung muncul johan keseluruhan dengan meraih 13 emas, 11 perak dan 13 gangsa. Naib johan dan ketiga masing-masing dimenangi Rumah Bendahara dan Rumah Laksamana. Sementara itu, Olahragawan dimenangi oleh atlet Rumah Laksamana, Abdullah Md Nor selepas meraih 2 emas dan 1 perak. Manakala gelaran Olahragawati dinobatkan kepada Nasitah Nor Ibnu yang mewakili Rumah Temenggung selepas meraih 3 emas.

Berita Oleh : SK Sungai Lada

image_pdfimage_print