Kejohanan Olahraga SAS Kali Ke-58 Tahun 2018

LABUAN, Sabtu – Sekolah Menengah St. Anthony telah mengadakan Kejohanan Olahraga selama dua hari berturut-turut iaitu  pada 23 hingga 24 Februari 2018 bersamaan pada hari Jumaat dan Sabtu . Acara diadakan di Kolej Matrikulasi Sukan, W.P Labuan. Manakala bagi  acara lompat jauh, lompat tinggi, lompat kijang, lempar cakera dan lontar peluru bagi semua kategori iaitu (L18,P18,L15 dan P15) telah diadakan pada  hari Rabu dan  Khamis iaitu  bersamaan dengan 21 hingga 22  Februari 2018 di padang sekolah SAS.

Kejohanan Olahraga kali ini dimeriahkan dengan persembahan tarian Singa sebagai penanda perasmian. Diikuti dengan  perbarisan  lintas hormat kontinjen rumah-rumah sukan iaitu  rumah Sukan Waja, rumah Sukan Wira dan rumah Sukan Satria.  Pertandingan perbarisan  menarik perhatian para hadirin dengan pelbagai maskot dari setiap rumah sukan.

Persembahan tarian Singa sebagai penanda perasmian kejohanan olahraga SAS

 

Sejurus saja acara perbarisan telah selesai dilaksanakan, acara seterusnya disambung dengan  acara  balapan  iaitu acara 4 X 100 meter  bagi semua kategori (L18, P18, L15 dan P15 tahun) dan acara 8 X 50 meter bagi acara  pelajar tingkatan satu untuk kategori pelajar perempuan dan Lelaki mengikut rumah sukan masing-masing. Persaingan antara rumah-rumah sukan amat sengit kerana masing-masing bersemangat mengejar mata bagi pingat emas.

Kejohanan Olahraga kali ke-58 ini telah dirasmikan  oleh  yang berbahagia Puan Amiah  Binti Bua selaku Penolong Pengarah  Unit Bahasa, SPA, JPN W.P Labuan . Pn Amiah yang juga merupakan Pegawai Angkat sekolah menyeru para pelajar agar bergiat aktif dalam bidang sukan kerana kokurikulum juga sama penting dengan bidang akademik dalam membentuk insan yang holistik seperti mana matlamat pendidikan negara dalam Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia (PPPM 2013 – 2025 ). Majlis turut dihadiri oleh Encik Chia Sia Teng, Yang Dipertua PIBG SM St. Anthony, IR.Friddy Fu, Pengerusi Lembaga Pengurusan Sekolah SAS, Puan Nurul Hidayah Binti Raof, Ketua Unit Kokurikulum wakil rasmi Pengarah Kolej Matrikulasi, Sarjan Jusman Bin Toba wakil perhubungan sekolah dan barisan AJK PIBG, AJK BOG, guru-guru SAS dan para ibu bapa pelajar SAS .

Kejohanan Olahraga kali ini dijuarai oleh pasukan rumah sukan Waja yang telah memecah rekod  kejuaraan rumah sukan Wira buat kali kedua berturut-turut. Seterusnya naib johan pasukan rumah sukan  Wira dan tempat ketiga adalah pasukan rumah  sukan Satria.

Pungutan pingat pasukan rumah sukan Waja adalah  sebanyak emas 20 , perak 27 dan gangsa 24 iaitu menang tipis dengan rumah sukan Wira. Manakala rumah sukan Wira  telah mengumpul sebanyak emas 20, perak 9 dan gangsa 18. Kutipan pingat  untuk rumah sukan Satria adalah emas 17, perak 20 dan gangsa 13.

Bagi acara perbarisan pula, rumah Sukan Satria yang bertemakan naga telah dinobatkan sebagai Johan diikuti oleh  rumah Sukan Waja sebagai naib johan dan tempat ketiga adalah Rumah Sukan Wira.

Bagi anugerah olahragawan kategori lelaki 15 tahun kebawah telah  di anugerahkan kepada adik Mohd Halim Bin Jumat dari rumah sukan Waja yang memperolehi 4 pingat emas dan 1 perak melalui acara individu iaitu lompat jauh, 400m dan 800m, manakala melalui acara kumpulan ialah 4x400m dan pingat perak dalam acara 4x100m. Manakala olahragawan kategor lelaki 18 tahun ke bawah telah di anugerahkan kepada adik Alster De Caprio dari rumah Sukan Satria  yang telah memperoleh pungutan pingat 3 emas dan 1 perak melalui acara individu iaitu 100m  dan merejam lembing serta pingat perak dalam acara lompat tinggi, serta  melalui acara kumpulan 4X100m.

Bagi anugerah olahragawati kategori perempuan 15 tahun ke bawah  pula telah dianugerahkan kepada Mala Fazira Ak Jerah  dari riumah Sukan  Wira yang memperolehi 4 pingat emas  melalui acara individu iaitu 100m, 200m dan lompat jauh manakala serta acara kumpulan ialah 4x100m. Manakala Olahragawati  kategori perempuan 18 tahun ke bawah pula telah dianugerahkan kepada adik Stefiana Tai dari rumah Sukan Waja yang memperolehi 4 pingat emas melalui acara individu iaitu acara 800m,1500m dan bagi acara berkumpulan 4 X 100m dan 4X400m.

Acara yang menarik perhatian penonton ialah acara terbuka antara guru dan ibu bapa dalam acara 4 X 100M. Acara ini dijuarai oleh pasukan guru-guru muda yang diketuai oleh Pn. Kastini Kassim.

Mengakhiri kejohanan olehraga kali ini Pengetua sekolah Puan Dona Undoh mengucapkan syabas dan tahniah kepada semua atlit yang berjaya dan akan mewakili sekolah ke kejohanan olahraga MSSWPL yang akan diadakan pada bulan Mac. Beliau   menyatakan kejohanan olahraga merupakan arena terbaik untuk guru-guru mencipta kreativiti memacu semangat pelajar, manakala para pelajar pula  berpeluang bergaul , mengerah tenaga melepaskan beban emosi dengan berlari, melompat sederas yang mungkin ,maka akan terciptalah  momentum yang dapat menjana tenaga dalaman seterusnya menjadi juara. Jika tewas dalam sebarang acara semangat bersukan itu pasti akan menjadikan pelajar seorang yang berfikiran terbuka dengan menyimpulkan bahawa hidup adalah perjuangan dan perlumbaan, hanya yang berusaha, berdoa pasti akan berjaya.

Berita Oleh : DK Suhana PG Tassip

image_pdfimage_print