Program Outreach Siri 2 Tahun 2017

Labuan – Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Hospital Labuan dengan kerjasama Jabatan Pendidikan WP Labuan telah melaksanalan Program Outreach Siri 2 Tahun 2017 pada 26 Julai 2017. Program ini adalah bertujuan untuk membuat pemeriksaan dan pengesanan murid yang berkemungkinan bermasalah pembelajaran.

Seramai 21 orang murid telah terlibat pada program ini. Murid hadir ke Klinik Pakar 1, Hospital Nukleus Labuan seawal jam 8.00 pagi bersama-sama ibu bapa/penjaga serta Guru Pemulihan/ Guru Kelas murid tersebut untuk membuat pemeriksaan bersama pegawai perubatan. Program ini juga melibatkan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) WP Labuan untuk memudahkan proses menyediakan Kad Orang Kurang Upaya (OKU).

Hasil daripada pemeriksaan bersama pegawai perubatan, seramai 15 orang murid telah disahkan sebagai Murid Berkeperluan Khas (MBK). MBK ini akan ditempatkan ke Program Pendidikan Khas Integrasi (PPKI) bagi membantu murid mendapat tahap pembelajaran yang bersesuaian dengan mereka.

Jabatan Pendidikan WP Labuan berbesar hati mengucapkan ribuan terima kasih kepada kumpulan Pegawai Perubatan Hospital Labuan yang diketuai oleh Dr Ng Boon Seng kerana sudi membantu dalam menjayakan program ini. Semoga kerjasama ini akan diteruskan pada masa akan datang demi membantu murid-murid yang bermasalah pembelajaran.

image_pdfimage_print

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.