Frequently Asked Questions - All FAQs

Please select your question category

Sub modul rekod peribadi adalah asas yang dilaksanakan oleh modul-modul eghrmis yang lain dan EGL Surat Jaminan Elektronik yang akan dijana di Klinik/Hospital Kerajaan memerlukan maklumat berkenaan. Surat dari Sekolah/Jabatan tidak diperlukan lagi.

Kursus Induksi / Program Transformasi Minda diwajibkan kerana kursus ini merupakan salah satu syarat dalam proses pengesahan jawatan.

Mengikut tatacara pengurusan stor, permohonan stok oleh stor unit (sekolah) kepada stor utama (Jabatan Pelajaran Wilayah Persekutuan Labuan) diwajibkan menggunakan boring Kew.PS-11.

Permohonan pelupusan daripada sekolah yang nilainya dibawah RM10,000.00 setiap satu dan dibawah RM100,000.00 jumlah keseluruhan diuluskan oleh pengarah JPWPL. Manakala yang lebih daripada RM10,000.00 setiap satu dan bagi yang lebih RM100,000.00 jumlah keseluruhan diluluskan oleh TKSU.

Guru ganti adalah seseorang yang dilantik oleh Jabatan Pelajaran Negeri untuk menggantikan guru terlatih yang cuti bersalin

Pemohon mesti mempunyai kelayakan minimun Diploma dan Ijazah Sarjana Muda

Pemohon boleh mendapatkan borang guru ganti di kaunter Sektor Pengurusan Sekolah, Jabatan Pendidikan W.P Labuan atau dimuat turun laman web rasmi jabatan.

Borang yang lengkap diisi hendaklah dihantar ke Sektor Pengurusan Sekolah, Jabatan Pendidikan W.P Labuan berserta salinan kad pengenalan, sijil akademik dan sijil kokurikulum.

Guru ganti akan mengajar di sesebuah sekolah sekurang-kurangnya 28 hari hingga 3 bulan bergantung kepada cuti guru pelatih yang diganti

KSSR diperkenalkan sebagai satu usaha menyusun semula dan menambah baik kurikulum sedia ada untuk memastikan murid dibekalkan dengan pengetahuan, kemahiran dan nilai yang relevan untuk memenuhi keperluan semasa serta menhadapi cabaran abad ke-21

KSSR digubal dalam bentuk pernyataan standard. Pernyataan standard terdiri daripada standard kandungan dan standard pembelajaran yang perlu dicapai oleh murid dalam suatu tempoh dan tahap persekolahan. Standard kandungan dan standard pembelajaran didefinisikan seperti berikut :

Ya. Dalam KSSR Tahap 1, terdapat beberapa mata pelajaran baru di samping penggabungan semua disiplin ilmu dalam bentuk Modul Teras Asas, Modul Teras Tema dan Modul elektif untuk pengurusan kurikulum yang lebih berkesan.

Modul Teras Tema diperkenalkan untuk mengurangkan bilangan mata pelajaran di tahap satu. Modul Teras Tema mengandungi tema Dunia Kesenian dan tema Dunia Sains dan Teknologi (DST). Dalam tema Dunia Kesenian terdapat dua mata pelajaran iaitu seni visual dan muzik. Tema DST mengandungi elemen mata pelajaran sains, teknologi maklumat dan komunikasi (TMK) dan reka bentuk dan teknologi (RBT).

Ada 4 fokus utama Perkhidmatan Bimbingan dan Kaunseling.

 1. Pembangunan dan perkembangan sahsiah diri murid.
 1. Peningkatan disiplin diri murid.
 1. Pengurusan kerjaya murid.
 1. Psikososial dan kesefahaman mental murid.

Pentaksiran Psikometrik di laksanakan mengikut jadual Pelaksanaan tahun semasa yang di keluarkan oleh BPSH/KPM

Ada 4 jenis Perkhidmatan Bimbingan dan Kaunseling.

 1. Kaunseling individu
 2. Kaunseling kelompok
 3. Bimbingan individu
 4. Bimbingan kelompok

 

Yang layak bermula saripada PraSekolah, Sekolah Rendah, Sekolah Menengah dan Tingkatan 6 KPM (W.N. Sahaja)

No. Sijil adalah sama seluruh Negara:

PTP – P0019330-04-DIR-19

 1. Isi rumah kasar RM 3,000 dan ke bawah.
 2. Dari Tahun 1 hingga Tingkatan 5 termasuk KV.
 3. Warganegara sahaja.
 4. Jumlah bayaran sebanyak RM 100.00 seorang.
 1. Warganegara
 2. Pendapatan isi rumah RM 710.00 , perkapita RM 150.00
 3. RM 3.00 setiap murid makan setiap hari

Rujukan : KPM.100-1/7/1 jld.6 (34) bertarikh 1 Mac 2017

SP dibaca bersama-sama dengan buku panduan pengurusan RMT dan surat siaran yang dikeluarkan dari semasa ke semasa.

 1. Warga negara
 2. Pendapatan RM 1,170 dan PerkapitaRM 250.00.
 3. Miskin tegar RM 710.00 dan perkapita RM 150.00.
 4. Mestilah disertakan dengan dokumen sokongan dan diputuskan dalam Jawatankuasa Bantuan Sekolah.

Wajib.  Matlamat gerakerja kokurikulum yang dikehendaki ialah penyertaan setiap orang pelajar.  Setiap pelajar hendaklah mengambil bahagian sekurang-kurangnya dalam salah satu gerakerja pakaian seragam, satu kegiatan persatuan atau kelab dan satu kegiatan sukan atau permainan.

Tidak boleh.  Pihak berkenaan mesti mendapatkan kelulusan terlebih dahulu daripada pihak Jabatan Pendidikan Negeri.

Pihak sekolah atau ibu bapa mestilah merujuk terlebih dahulu ke JPN/KPM bagi memastikan program tersebut telah diiktiraf oleh KPM sebagai program peringkat kebangsaan atau antarabangsa.

Kejohanan sukan olahraga di MSSWPL diadakan pada bulan Mac setiap tahun.

 

Kelayakan adalah seperti berikut;

 1. Berumur 12 tahun pada tahun hadapan.
 2. Pernah mewakili negeri dalam sukan tertentu.
 3. Melepasi ujian `TID’

Kategori umur;

12 tahun ke bawah
15 tahun ke bawah
18 tahun ke bawah

Sistem Pepaha.net merupakan Gerbang perkongsian maklumat pendidikan di Wilayah Persekutuan Labuan. Ia juga merupakan Ruang perbincangan di kalangan warga pendidikan Labuan, Jabatan dan sekolah

Portal Sana Sini merupakan medium untuk manyalurkan maklumat atau berita berkaitan kejayaan yang telah dicapai oleh pihak jabatan dan sekolah di peringkat negeri, kebangsaan dan antarabangsa.

Sistem maklumat pengurusan pendidikan adalah satu sistem yang dibangunkan oleh Bahagian Perancangan Dan Penyelidika Dasar Pendidikan, Kementerian Pendidikan Malaysia untuk mengumpulkan data-data pengurusan semua institusi pendidikan di Malaysia

KIK ialah singkatan kepada Kumpulan Inovatif & Kreatif.

Labuan International Conference on Educational Research (LICER)  adalah konferens penyelidikan pendidikan yang diadakan setiap tahun.  Mesyuarat Pengurusan KPPM Bil.1/2013 telah memutuskan supaya LICER menjadi produk KPM di mana Jabatan ini merupakan urusetia program dengan dibantu oleh Bahagian Penyelidikan dan Dasar Pendidikan (EPRD) KPM. Bagi tahun 2013, LICER akan berlangsung pada 5-7 September 2013 bertempat di Kompleks Ujana Kewangan.

Semua kakitangan yang berkhidmat dibawah Jabatan Pelajaran W.P. Labuan termasuk pelajar-pelajar sekolah dan keluarga terdekat.

Anda boleh datang sendiri ke pejabat atau melalui telefon untuk menentukan tarikh temujanji. Serta boleh memohon melalui surat atau emel.

Semua perbincangan bersama kaunselor anda adalah SULIT dan ia adalah DIRAHSIAKAN.

Tidak, perkhidmatan adalah diberikan secara percuma.

No faqs found in this category

j-QAF ialah singkatan daripada

 1. j: Jawi ( Pemulihan )
 2. Q: Al Quran
 3. A: Bahasa Arab
 4. F: Fardhu Ain

Objektif utama program j-QAF ialah murid-murid dapat:

 1. menguasai bacaan dan tulisan Jawi
 2. khatam al-Quran;
 3. menguasai asas Bahasa Arab; dan
 4. memantapkan dan menghayati amalan Fardu Ain (Wudhuk dan Solat).

Pembangunan Adab dan Nilai berfungsi mengurus dan menyelaras Majlis Tadarus Al-Quran, Festival Nasyid, Nadwah Kepimpinan, Ihtifal , Hari Kebesaran Islam, Majlis Khatam Al-Quran dan menangani masalah guru yang terlibat dengan ajaran sesat.

Merujuk kepada pekeliling ikhtisas Agama Islam Bil.1/1983 seorang guru matapelajaran Pendidikan Islam diwajibkan menyampaikan P&P agama Islam mengikut sukatan yang telah diluluskan serta buku-buku teks yang digunakan berpandukan kepada pandangan aliran mahzab As Shafie sahaja.

Di peringkat Rendah ialah murid-murid Muslim di sekolah rendah yang terlibat dengan program j-QAF. Manakala di peringkat menengah pula ialah murid-murid Muslim  yang berada di Sekolah Menengah Kebangsaan Agama (SMKA ), Sekolah Agama Bantuan Kerajaan (SABK)  dan murid-murid  Kelas Aliran Agama( KAA)  di Sekolah Menengah Kebangsaan.

Antara bidang kerjaya yang boleh diceburi oleh lulusan agama Islam adalah Guru Agama Islam di sekolah Kementerian Pelajaran Malaysia, Penasihat Syariah kepada badan berkanun atau swasta, Hakim Mahkamah Syariah, Peguam Syarie, Pegawai  di Majlis Agama Negeri  dan lain-lain.

Ya, kerana Pendidikan Islam merupakan matapelajaran teras. Berdasarkan Surat Siaran KPM KP(BPPDP)604/004-02 Jld.17(82)

Guru  Pendidikan Islam ( GPA ) yang sedia ada di sekolah tersebut

Program Tasmik mesti dilaksanakan kepada setiap murid Islam dan dikira sebagai waktu rasmi guru yang mengajar berdasarkan Pekeliling Bil. 13/2004 dan SPI Bil. 2/2015

Jawi bukan mata pelajaran.

 1. P&P pemulihan jawi dilaksanakan di luar jadual waktu dua kali setahun secara kem.
 2. Satu kem dilaksanakan selama 2 hari (6 jam sehari) menggunakan modul  Kem Kecemerlangan Jawi (KCJ) yang menyamai 24 waktu

Statistik

  Rendah Menengah Jumlah
Sekolah 17 9 26
Murid 9301 6234 15,535
Guru 741 660 1401
Bukan Guru 60 66 126
 Data Sehingga 
[25 NOV 2019]

Statistik Pengunjung

145233
Hari Ini
Kelmarin
Minggu Ini
Bulan Ini
Bulan Lepas
Sejak Okt 2017
270
273
1212
8936
12898
145233

Your IP: 3.233.219.101
2020-01-22 16:38

Pautan Jabatan

 contact  contact  contact  contact  contact  contact  contact
 contact  contact  contact  contact  contact  contact  contact

QR Code

QR-Code dieser Seite
Go to top