Pertandingan Putera Puteri Merdeka dan Sambutan Hari Malaysia 2020 Peringkat SMK Rancha-Rancha

Para peserta pertandingan putera-puteri merdeka berpakaian tradisi rakyat Malaysia

Labuan, 15 Sept – Sekolah Menengah Kebangsaan Rancha-Rancha telah mengadakan Program sambutan hari Malaysia dengan pengisian utamanya Pertandingan Putera-Puteri Merdeka.

Program ini diadakan secara tertutup dengan pematuhan SOP yang telah ditetapkan. Pertandingan ini disertai  oleh 19 orang murid terpilih daripada tingkatan 1 hingga tingkatan 4 sahaja. Program ini dianjurkan oleh unit Pusat sumber SMKRR dengan kerjasama Kelab Malaysia ku di bawah kelolaan Encik Sapri idris dan Puan Jasmini Daud dan dibantu oleh Puan Zaharah Bt Mat Jali.

Program ini berbentuk pertandingan yang menguji pelbagai kebolehan dan pengetahuan murid mengenai erti kemerdekaan dan rasa kecintaan terhadap negara.

Pertandingan terbahagi kepada 3 segmen iaitu memperagakan pakaian pelbagai kaum dan budaya Malaysia termasuk pakaian tradisi Sabah, Sarawak dan Labuan, murid bukan saja memperagakan pakaian, mereka juga harus tahu serba sedikit mengenai pakaian yang digayakan, segmen ke dua adalah persembahan bakat yang bertemakan cinta akan negara antaranya murid mempersembahkan deklamasi sajak, berpantun, menari, berpidato dan menyanyi. Murid bebas mempersembahkan bakat mereka dengan keupayaan masing-masing, namun mesti mengikut Tema yang ditetapkan iaitu berunsurkan semangat cinta negara. Manakala segmen ketiga pula, murid diminta menjawab kuiz kenegaraan serta diminta untuk memberi pandangan mengenai pelbagai topik yang dikemukankan kepada mereka.

Program ini merupakan program yang bertemakan sayangi Malaysia dan Malaysia perihatin bertepatan dengan tema hari Kemerdekaan Malaysia 2020. Antara objektif utama program ini antaranya memeriahkan perayaan sambutan bulan kemerdekaan dan Hari Malaysia di peringkat sekolah, mendedahkan murid dalam pengetahuan mengenai  pelbagai jenis pakaian tradisi yang terdapat di Malaysia, mengetahuai sejarah kemerdekaan Negara dan menambah ilmu pengetahuan murid tentang kaum-kaum yang terdapat di Malaysia serta  menguji pengetahuan dan kemahiran komunikasi murid tentang budaya dan semangat cintakan negara.

Pertandingan ini telah di rasmikan oleh Penolong Kanan Pentadbiran SMKRR Encik Sahnuddin Bin Arifin yang mewakili Pengetua SMK Rancha-Rancha, Encik Yahya Ahmad Puteh. Program ini merupakan program PDPC di luar kelas yang sangat bermanfaat di mana ianya dapat menguji pengetahuan murid tentang erti kemerdekaan, selain itu ianya juga dapat menambah pengetahuan murid terhadap sejarah pakaian tradisi yang diperagakan serta murid berpeluang menyambut  Hari Kemerdekaan dan Hari Malaysia di sekolah bersama rakan dan juga guru.

Pertandingan ini telah di rasmikan oleh Penolong Kanan Pentadbiran SMKRR En. Sahnuddin Bin Arifin

Encik Yahya mengucapkan terima kasih dan tahniah atas usaha Pusat Sumber Datuk Sri Datin Norsiah Abdullah (PSSDSDN) dan Kelab Malaysiaku serta guru yang telah yang telah bertungkus lumus menganjurkan pertandingan yang sungguh menarik dan bermakna. Beliau juga berterima kasih kepada Jabatan Penerangan Malaysia Cawangan Labuan kerana telah menyalurkan dana kepada Kelab Malaysiaku untuk menjayakan program ini.

Beliau berharap agar pertandingan seumpama ini akan diteruskan di masa akan datang dan program ini boleh dijadikan sebagai program tahunan. Selain dapat mencungkil bakat murid program ini sangat bermanfaat bagi proses pemupukan semangat cinta negara di kalangan murid.

“Usaha guru dan murid harus dipuji dan diberi sokongan kerana dengan usaha sebegini murid-murid lebih menghayati erti kemerdekaan dan sentiasa menginggati hari Malaysia demi menyuburkan lagi rasa cinta terhadap negara, agama , bangsa dan budaya. “

Beliau juga berharap agar PSSDSDN terus mempunyai idea-idea yang bernas dan kreatif untuk menarik hati murid dalam apa jua program yang dianjurkan. Syabas juga kepada Kelab Malaysiaku yang sentiasa aktif menyemarakan rasa cinta terhadap negara dihati murid SMKRR.

Pemenang puteri merdeka 2020 saudari Nur Iffah Nadiah menerima hadiah dan sijil penyertaan
Pemenang putera merdeka 2020 saudara Mohammad Zainulakram turut meneria wang tunai dah sijil penyertaan daripada En Sahnuddin

Semoga dengan program ini ianya akan dapat melahirkan lebih ramai murid SMKRR yang berketerampilan dan berwibawa untuk menjadi bakal pemimpin masa hadapan.

Pertandingan ini dihakimi oleh cikgu Jasmini Daud selaku guru Penasihat Kelab Malaysiaku, En Masri Ayong Penolong Kanan HEM dan Pn Fauziah Bt Idris Penolong Kanan Kokurikulum.

Pertandingan ini menyediakan hadiah berbentuk Wang tunai serta sijil penyertaan, Hadiah bernilai RM50 untuk Johan, RM40 naib Johan dan RM30 untuk tempat Ketiga mengikut kategori lelaki dan perempuan. Manakala setiap penyertaan diberikan RM20 sebagai hadiah saguhati beserta sijil penyertaan. Program ini berjalan dengan lancar dan objektif tercapai dengan jayanya.

Berita Oleh : SMK Rancha-Rancha

Majlis penutupan berlangsung dengan semangat patriotik

image_pdfimage_print