Pusat Sumber DSDN Smk Rancha-Rancha Laksanakan Program Memartabatkan Kerjaya Sebagai Pustakawan

27 OGOS 2020 – W.P Labuan, Pusat Sumber Dato Seri Datin Hajjah Norsiah (PSS DSDN) SMK Rancha-Rancha (SMKRR) telah melaksanakan program Seminar Membina Kerjaya Sebagai Pustakawa secara atas talian. Pihak pengurusan PSS DSDN telah mengambil inisiatif pintar dengan membuat penganjuran secara kolaboratif bersama Sektor Sumber Teknologi Pendidikan Jabatan Pendidikan Labuan. Program yang dijalankan semasa negara berada di dalam Perintah Kawalan Pergerakan sempena pandemik Coronavirus-19 ini telah sepenuhnya menggunakan teknologi maklumat dan komunikasi secara maya seperti mana yang disarankan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia. Aplikasi  Stream Yard dan Youtube  menjadi media utama perkumpulan peserta yang terdiri dari 4000 peserta dari seluruh negara. Peserta  seminar terdiri darpadai pelbagai peringkat umur  bermula dari pelajar sekolah rendah hinggalah pekerja pustakawan di sektor swasta.

Di dalam ucapan alu-aluannya kepada para peserta, En.Yahya bin Ahmad Puteh selaku Pengetua SMKRR telah mengucapkan ribuan terima kasih kepada semua pihak yang memberikan kerjasama dalam menjayakan program yang dirancang. Beliau juga turut memberikan pujian kepada pihak pengurusan PSS DSDN SMKRR di bawah pengurusan En Sapri bin Idris selaku Guru Perpustakaan & Media kerana  berjaya mendapatkan penyertaan pelbagai lapisan masyarakat dari seluruh Malaysia dan beliau juga berharap agar Pusat Sumber DSDN SMK Rancha-Rancha akan menjadi hab tranformasi minda komuniti bukan sahaja di Labuan malahan komuniti di seluruh Malaysia.

Majlis pada petang itu dirasmikan oleh  Tn. Awang Marteen bin Datuk Haji Abdul Rahman, Ketua Penolong Pengarah Sektor Sumber Teknologi Pendidikan Jabatan Negeri Labuan. Dalam ucapannya, beliau mengucapkan setinggi-tinggi rasa kagum dan tahniah kepada SMK Rancha-Rancha. Pusat Sumber DSDN SMK Rancha-Rancha  berjaya menjadi penganjur bersama di dalam program ilmu yang sangat memberi impak kepada para peserta program. Beliau turut menegaskan bahawa kerjaya sebagai pustawaan sangat dipandang tinggi dan dihormati. Pustakawan adalah tempat rujukan bagi orang-orang yang membuat kajian dan pustakawan ini lah yang akan mencari bahan-bahan rujukan dan menunjukan cara-cara mencari bahan menggunakan Databases.Beliau berharap agar pengawas pusat sumber sekolah membuka minda untuk melihat tanggungjawab yang diamanahkan oleh sekolah membantu pengurusan pusat sumber sekolah sebagai latihan untuk membina kerjaya pada masa hadapan

Objektif penganjuran program Seminar Membina Kerjaya Sebagai Pustakawan atas talian anjuran bersama Pusat Sumber DSDN SMK Rancha-Rancha dan SSTP JPN Labuan adalah untuk  menghasilkan para pelajar yang lengkap dengan pelbagai ilmu pendidikan kerjaya yang jelas matlamat hidup. Selain itu, menimbulkan rasa minat pengawas pusat sumber untuk memilih kerjaya sebagai pustakawan serta memberi pengetahuan kepada pengawas pusat sumber tentang mata pelajaran yang harus diambil untuk melanjutkan pelajaran dalam bidang sains perpustakaan dan para peserta seminar atas talian ini juga dapat mengetahui bidang kerjaya  sebagai pustakawan dengan lebih luas.  

Seminar atas talian anjuran Pusat Sumber DSDN SMK Rancha-Rancha telah mencatakan rekod penyertaan yang tinggi apabila lebih kurang 4000 peserta berkampung di chanel Youtube E-Didik. Pihak penganjur telah memilih panel profesional yang terdiri daripada latar belakang sebagai pustakawan. Panel pertama merupakan seorang Mahasiswa  UITM Rembau Negeri Sembilan jurusan pengurusan perpustakaan iaitu En. Ariez Hazaril bin Ab. Llah. Panel kedua merupakan seorang guru perpustakaan pemenang    anugerah Ikon GPM Kebangsaan 2017 iaitu Cikgu Juliawati bin Sakiman  dan penal ketiga merupakan Pustakawan kanan Perpustakaan Universiti Malaya iaitu Dr. Mohd Faizal Hamzah. Ketiga-tiga orang panel pada seminar itu telah berjaya mengupas persoalan yang diajukan moderator iaitu Cikgu Jasmini bte Daud. Turut membuat memberi ulasan seminar pada petang itu ialah Ikon GPM negeri Sabah iaitu Cikgu Prasad bin Ridwan  serta Ikon GPM negeri Pahang iaitu Cikgu Ishak bin Hasan.

Sebagai menghargai pengurusan program yang cemerlang, Sektor Sumber Pengurusan Teknologi Jabatan Pendidikan Labuan telah memberikan sijil penghargaan kepada Cikgu Sapri bin Idris. Pada majlis itu juga SSTP JPN Labuan turut memberikan sijil penghargaan kepada SMK Rancha-Rancha atas penganjuran seminar. Cikgu Sapri bin Idris sebagai Ikon GPM & TMK peringkat negeri W.P Labuan menzahirkan rasa kesyukuran kerana seminar yang dirancang dapat berjalan dengan lancar dan jayanya. Beliau turut berharap seminar yang diadakan dapat memberi kesedaran kepada pangawas pusat sumber sekolah bahawa tugas yang mereka pikul merupakan platform untuk mereka mempunyai kerjaya yang menjamin masa hadapan.

image_pdfimage_print