PEKDIS Labuan Anjurkan Korban Berkelompok Di SKSB

Sebahagian daripada daging korban yang telah dilapah oleh petugas korban

KORBAN Berkelompok Anjuran Pertubuhan Kebajikan Dakwah Islamiah (PEKDIS) Cawangan Labuan telah disempurnakan dengan jayanya pada 1 Ogos lalu di Lapangan Korban Sekolah Kebangsaan Sungai Bedaun (SKSB).

Sebanyak tiga ekor lembu telah dikorbankan mengikut Prosedur Operasi Standard (SOP) yang ditetapkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) untuk mengekang penularan wabak pandemik Covid-19 dalam suasana Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP).

Ibadah korban pada tahun ini berbeza dengan tahun lalu kerana mengikut SOP dan tiada aktiviti masak-memasak seperti kebiasaan dilakukan.

Program ini dilakukan seawal jam 7.00 pagi yang diketuai oleh Imam Masjid Sungai Bedaun,  Tuan Hj Sahrum bin Samlan dengan dibantu oleh Ustaz Mohd Syahir Bin Mohd Yusoff yang juga merupakan Penolong Pengarah di Sektor Pendidikan Islam, ahli PEKDIS dan warga pendidikan di Labuan.

Program Korban Berkelompok merupakan inisiatif PEKDIS dengan kerjasama Jabatan Pendidikan Wilayah Persekutuan Labuan (JPWPL) untuk mendekati masyarakat, memupuk semangat kerja berpasukan dalam kalangan warga Pendidikan selain dapat meraikan golongan kurang berkemampuan dan wajar diberi perhatian.

Peserta dan petugas korban bergambar kenangan bersama Puan Dg Sarifah (lima dari kiri) dan Puan Kamariah (empat dari kiri)

Menurut Yang Dipertua PEKDIS Cawangan Labuan Puan Kamariah binti Salim, PEKDIS sentiasa prihatin terhadap golongan yang memerlukan dan sangat menekankan aspek perkongsian manfaat kepada golongan yang kurang bernasib baik.

Beliau berkata, inisiatif ini merupakan platform utama bagi menjalankan aktiviti yang memberi impak dalam kehidupan masyarakat di samping memupuk semangat kerjasama dalam kalangan warga pendidikan bersama masyarakat setempat.

“Sempena sambutan Hari Raya Aidiladha, PEKDIS mengambil keberkatan dengan melaksanakan Program Ibadah Korban Berkelompok bersama-sama warga SKSB dengan menjalankan aktiviti gotong-royong penyembelihan dan agihan daging korban kepada anak-anak asnaf di sini” katanya.

Sementara itu Penyelaras Program Korban PEKDIS Ustaz Mohd Syahir berkata, bagi memastikan kelancaran program pihak urus setia sentiasa menitik beratkan garis panduan prosedur operasi standard (SOP) ibadah korban sebagaimana yang disarankan kerajaan bagi mencegah penularan wabak Covid-19.

“Pihak  penganjur turut menyediakan kaunter saringan kesihatan di pintu masuk bagi memeriksa suhu badan 60 orang petugas, memastikan pemakaian pelitup separuh muka serta merekod kehadiran melalui aplikasi MySejahtera atau mencatat nama secara manual.” ujarnya.

Petugas sibuk menghiris, menimbang dan membungkus daging korban untuk diagih-agihkan kepada asnaf, peserta dan petugas korban.
Sebahagian daripada peserta dan petugas bergambar bersama Encik Yusup (tiga dari kanan), Puan Dg.Sarifah (tengah) dan Puan Kamariah (empat dari kiri)

Aktiviti Ibadah Korban dibenarkan di semua masjid, surau dan kawasan yang dibenarkan oleh pihak berkuasa agama di Wilayah Persekutuan sebagaimana yang telah diumumkan oleh  Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Ismail Sabri Yaakob pada 24 Jun lalu dengan mematuhi prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan.

Turut hadir di dalam program ini Guru Besar SKSB Puan Dg. Sarifah binti A.Mahmod, Timbalan Pengarah Pendidikan Sektor Pembangunan Murid Tuan Haji Abdul Rahman bin Ahmad dan pegawai-pegawai daripada JPWPL.

Pengagihan daging korban selesai disampaikan kepada 75 orang asnaf dan anak yatim jam 1.00 tengah hari di dewan sekolah.

PEKDIS Labuan menzahirkan ucapan penghargaan dan terima kasih kepada pihak sekolah atas kebenaran melaksanakan ibadah korban di SKSB serta jalinan kerjasama yang sangat baik sepanjang program ini berlangsung. Semoga program ini dapat diteruskan di masa hadapan.

Berita Oleh : Sektor Pendidikan Islam

Pendaftaran asnaf untuk pengagihan daging korban.
Puan Kamariah menyampaikan daging korban kepada penerima.
Puan Kamariah (tengah), Puan Dg. Sarifah (kiri) dan Ustaz Sahrum (kanan) menunjukkan daging korban yang diagihkan kepada asnaf secara ‘agih lalu’ di dewan sekolah
Pegawai-pegawai daripada Sektor Pendidikan Islam, JPWPL bergambar bersama Puan Dg. Sarifah (tiga dari kiri) dan Tn Hj Abdul Rahman (dua dari kiri).

image_pdfimage_print