Warga SMK Mutiara Hargai Jasa Guru Berpindah

Jasamu Dikenang. Encik Mohd Nizam menyampaikan cenderahati kepada guru-guru yang berpindah. dari kiri Tuan Haji Minggu, Ustazah Rosidah dan Puan Naidatul Idura

Labuan, 24 Julai – Seramai 52 warga SMK Mutiara telah hadir dan meluangkan masa untuk bersama-sama menghargai jasa dan sumbangan empat guru yang berpindah tempat bertugas di salah sebuah hotel di pusat bandar pada jumaat lalu. Mereka terlibat dalam proses penempatan semula guru (redeployment) yang dilaksanakan oleh Jabatan Pendidikan Wilayah Persekutuan Labuan mulai Jun 2020.

Majlis yang bermula jam 2.30 petang tersebut telah dianjurkan oleh Kelab Keluarga SMK Mutiara yang diterajui oleh Puan Mizan Adlia binti Mohd Shoib. Menurut beliau, majlis ini diadakan khusus untuk merai dan menghargai jasa guru-guru berkenaan yang telah menabur bakti dan khidmat sekian lama di SMK Mutiara.

“Warga Mutiara amat merasai kehilangan kempat-empat guru ini kerana kami telah bersama-sama mengajar di SMK Mutiara sejak sekian lama. Berbagai-bagai kenangan pahit manis yang telah diharungi bersama. Majlis seperti ini adalah salah satu tradisi yang telah lama bertapak di SMK Mutiara” ujar beliau lagi

Guru-guru yang terlibat ialah Tuan Haji Minggu bin Amat, Ustazah Roshidah binti Saad, Puan Naidatul Idura binti Idris dan Puan Fadhilah binti Awang.

Warga sMK Mutiara yang meraikan guru-guru yang berpindah

Tuan Haji Minggu yang juga merupakan jurulatih sepenuh masa bagi permainan sepak takraw telah ditempatkan sebagai Ketua Penolong Pengarah, Unit Hal Ehwal Murid di Jabatan Pendidikan W.P. Labuan mulai 24 Julai 2020. Beliau telah berkhidmat selama 15 tahun di SMK Mutiara.

Ustazah Roshidah pula ditempatkan di SMK Lajau atas keperluan perkhidmatan. Beliau yang pernah menerajui panitia Pendidikan Islam telah menabur bakti selama 15 tahun di SMK Mutiara.

Manakala dua lagi guru iaitu Puan Naidatul Idura dan Puan Fadhilah masing-masing telah ditempatkan di SMK Taman Perumahan Bedaun dan SMK Pantai juga atas keperluan perkhidmatan. Mereka telah bersama-sama menyumbang bakti di SMK Mutiara selama 8 tahun.

Pengetua SMK Mutiara turut hadir meraikan dan menghargai jasa-jasa mereka. Dalam ucapannya beliau berharap agar guru-guru yang berpindah tempat bertugas agar dapat meneruskan kecemerlangan di tempat baharu. Selain itu beliau juga mengalu-alukan kehadiran 3 guru baharu yang mula ditempatkan SMK Mutiara mulai Jun 2020. Mereka ialah Encik Jumardi, Puan Azhana dan Cik June Ann.

“Walau di mana kita bertugas, laksanakan tanggungjawab kita dengan ikhlas dan bersungguh-sungguh. Dengan cara ini kita akan dapat membantu meningkatkan kemenjadian murid-murid di pulau bertuah ini secara komprehensif ” tambahnya lagi.

Turut menyampaikan ucapan ialah Tuan Haji Minggu bin Amat yang mewakili guru-guru yang berpindah. Beliau memberi kata-kata semangat agar semua warga SMK Mutiara terus berusaha memberi perkhidmatan terbaik untuk meningkatkan kualiti sekolah.

Tuan Haji Minggu berucap mewakili guru-guru yang terlibat dalam penempatan semula

Di akhir majlis, Kelab Keluarga SMK Mutiara telah menyampaikan cenderamata kenangan kepada semua guru yang berpindah sebagai tanda ingatan dan penghargaan. Panitia-panitia, koperasi sekokah dan kelas juga tidak ketinggalan menyampaikan hadiah kepada guru-guru berkenaan. Penyampaian cenderahati telah disempurnakan oleh pengetua sekolah.

Selepas jamuan ringan yang disediakan oleh pihak hotel, semua warga SMK Mutiara mengambil peluang merakamkan gambar kenangan bersama-sama guru-guru yang telah berpindah.

Turut hadir dalam majlis berkenaan ialah Puan Siti Aminah Binti Zakaria, Penolong Kanan Pentadbiran dan Encik Jostelen Lamibai, Penolong Kanan Kokurikulum SMK Mutiara.

Berita Oleh : SMK Mutiara

Teruskan Kecemerlangan !, ucapan Pengetua SMK Mutiara Encik Mohd Nizam

image_pdfimage_print