P2MP Menjadi Program Berkesan Ketika Sekolah Normal Baharu – Pusat Sumber DSDN SMK Rancha-Rancha

Crew Ranchas TV Bersama pengetua dan pegawai dari Jabatan Pendidikan Labuan

LABUAN- Pusat Sumber 5 bintang W.P Labuan, Pusat Sumber DSDN SMK Rancha-Rancha melaksanakan P2MP (Pencegahan dan Pemulihan Melalui Pendidikan) dengan menerbitkan sebuah rancangan “Selamat Pagi Labuan (SPL) – Jom Kembali Ke Sekolah Norma Baharu” oleh Ranchas’TV. Rancangan SPL yang diterbitkan oleh TV Pusat Sumber Sekolah yang dikenali Ranchas TV  pada kali ini memfokuskan kepada pembukaan sekolah pada 24 Jun 2020. Banyak maklumat perkongsian dalam persiapan sekolah normal baharu telah diberikan oleh pentadbir , guru , ibu bapa serta pelajar.

Proses pengambaran program Selamat Pagi Labuan oleh Team Ranchas Production daripada Pusat Sumber DSDN SMK Rancha-Rancha

Untuk julung kalinya Ranchas TV telah  melibatkan  Jabatan Pendidikan Wilayah Persekutuan Labuan dan 6 buah sekolah  termasuklah Kolej Vokasional Sepang, SMK Syed Abu Bakar Baling Kedah, SMK Putrajaya Presint 9 (2), Sekolah Menengah Sains Labuan, SMK Labuan dan guru serta pelajar SMK Rancha-Rancha. Malah, pihak komuniti yang terdiri daripada ibu bapa setempat juga turut terlibat dalam menjayakan rancangan ini. Ranchas’ Production ingin melibatkan lebih banyak komuniti dan sekolah luar Labuan untuk meluaskan lagi rancangan SPL ini dan nama SMK Rancha-Rancha itu sendiri.

Pengacara bertugas saudara Aiman Hakim dan Nasrullah Hanuddin dari Ranchas TV

Selamat Pagi Labuan (SPL) – Jom Kembali Ke Sekolah Normal Baharu yang diacarakan oleh 4 pengacara  Ranchas’TV dan Ranchas’FM iaitu Aiman, Balqis, Nasrul dan Raziq yang menyampaikan info pendidikan mengenai Pencegahan dan Pemulihan pandemik Covid-19 dalam situasi Normal Baharu. Seperti biasa, penggambaran ini dilakukan secara atas talian dengan menggunakan skype untuk mencegah penyebaran Covid-19 dan melibatkan guru serta pelajar dari Semenanjung Malaysia.

Selain dari melakukan P2MP, SMK Rancha-Rancha juga bersedia untuk menerima pelajar walaupun perlu memberikan banyak penekanan dari aspek keselamatan pelajar. Jabatan Pendidikan W.P Labuan telah melakukan penilaian terhadap SMK Rancha-Rancha pada 17 Jun yang lalu. Puan Khaziyati Osman, Timbalan Pengarah Sektor Perancangan , Jabatan Pendidikan Wilayah Persekutuan Labuan juga turut sempat meluahkan rasa gembiranya terhadap persediaan SMK Rancha-Rancha melalui Rancangan Selamat Pagi Labuan – Jom Kembali Kesekolah Normal Baharu bersama Warga Pendidik.

“Berdasarkan pemantauan kami di bilik-bilik darjah, bilik khas, kantin dan persekitaran lain, saya mendapati sekolah ini memang cukup bersedia untuk pembukaan semula sekolah pada 24 Jun nanti. Semua garis panduan dan penekanan terhadap keselamatan iaitu penjarakan sosial dan kesihatan memang dilaksanakan”. – katanya dalam rancangan SPL – Warga Pendidik.

Cikgu Nurafidah Mohd Khalid dari Sekolah Menengah Putrajaya Presint 9-2 bersiaran bersama Ranchas TV

Cikgu Yahya Ahmad Puteh Pengetua SMK Rancha-Rancha berkata, Ranchas’ TV   merupakan satu-satunya pusat sumber di Labuan yang menjalankan pencegahan dan pemulihan pandemik covid 19 kepada pelajar, guru dan warga setempat melalui medium radio dan televisyen . “ saya sangat berbangga akan usaha ini kerana para pelajar dari generasi muda telah mulai sedar akan tanggungjawab mereka untuk memutuskan rantaian covid 19 “ ujarnya.

Manakala Ketua Penolong Pengarah Sektor Sumber Teknologi Pendidikan Jabatan Pendidikan W.P. Labuan, Encik Ag Marten bin Datuk Haji Abdul Rahman memuji akan perancangan Pusat Sumber Sekolah DSDN SMK Rancha- Rancha dengan mewujudkan TV Pusat Sumber. Tambah beliau lagi , pelajar didedahkan dengan kemahiran teknologi maklumat dan komunikasi secara profesional melalui aplikasi teknologi digital semasa yang sangat memberi manfaat kepada para pelajar.

Pusat Sumber Sekolah SMK Rancha-Rancha akan menerbitkan lebih banyak program pencegahan dan pemulihan terutamanya kepada para pelajar melalui medium radio dan televisyen. Cikgu Sapri bin Idris percaya , komitmen dan kemahiran yang dimiliki oleh team Ranchas Production akan berupaya menerbitkan banyak lagi  rancangan yang  memberi pendidikan ketika pandemik covid.

Ranchas TV bersiaran secara langsung bersama Puan Khaziyati Osman, Timbalan Pengarah Sektor Perancangan Jabatan Pendidikan WP Labuan. Turut bersiaran Puan Maimo0n Haji Matnoh Timbalan Pengarah Sektor Pengurusan Sekolah Jabatan Pendidikan WP Labuan.

Untuk rancangan Selamat Pagi Labuan,  Team Ranchas’ Production yang terdiri dari Ranchas’TV dan Ranchas’FM melakukan penggambaran selama 2 hari untuk rancangan pada kali ini yang melibatkan ramai warga pendidik, komuniti dan pelajar. Pembantu team produksi  juga mematuhi SOP ketika penggambaran berlangsung iaitu penjarakan sosial 1 meter, penggunaan pelitup muka, malah pelajar dari W.P Labuan sendiri melakukan penggambaran hanya secara atas talian. Rancangan SPL ini akan ditayangkan pada penghujung bulan Jun melalui pelantar YouTube Channel Ranchas’ Production.

Berita Oleh : SMK Rancha-Rancha

image_pdfimage_print