Pengetua Guru Besar Hadiri Taklimat #3A Peringkat Jabatan Pendidikan Wilayah Persekutuan Labuan

Encik Sabdin sedang memberi ceramah mengenai program #3A kepada para pengetua dan guru besar

Labuan, 17 Januari 2020 – Seramai 27 peserta terdiri daripada Pengetua , Guru Besar dan wakil-wakil PGB telah menghadiri taklimat pelaksanaan Sedar, Peka, Tindak (#3A) peringkat Jabatan Pendidikan Wilayah Persekutuan Labuan. Bengkel ini telah berlangsung di bilik mesyuarat SMK Pantai.

Taklimat yang bermula jam 2.30 petang telah disampaikan oleh Kaunselor Pendidikan Negeri, Sektor Psikologi dan Kaunseling Jabatan Pendidikan W.P. Labuan, Encik Sabdin bin Japaruddin.

Menurut beliau, program #3A bertujuan untuk meningkatkan kesedaran kesejahteraan psikologi diri dalam kalangan warga guru. Program ini lanjutan daripada tahun lalu dan dijangka akan diselesaikan dalam masa setahun bermula sejak Ogos 2019 sehingga Ogos 2020.

Sebanyak 11 bahan perkongsian telah di sediakan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia yang disarankan untuk dikongsi bersama guru-guru di sekolah.

Tajuk-tajuk yang dipilih adalah sangat relevan kepada guru dalam mengharungi kerjaya sepanjang perkhidmatan. Antara tajuk perkongsian tersebut ialah Kesejahteraan Mental, Pengurusan Kewangan, Pengurusan Stress, Komunikasi Berkesan dan Pengurusan Kemurungan.

Pengetua dan Guru Besar pula bertanggungjawab menyampaikan taklimat berdasarkan tajuk-tajuk yang disediakan setiap bulan kepada guru-guru di sekolah. Laporan pelaksanaan taklimat di sekolah perlu di hantar kepada pihak jabatan untuk tujuan pemantauan.

Yang Dipertua MPSM Labuan, Encik Ismail bin Abdullah yang hadir dalam sesi taklimat tersebut berkata, isu-isu yang disampaikan melalui taklimat #3A ini adalah sangat sesuai dan relevan kepada guru-guru.

“Tajuk-tajuk yang dipilih mampu menjadi panduan kepada warga guru terutamanya dalam menangani cabaran ke arah kesejahteraan diri sepanjang perkhidmatan.” Encik Ismail Abdullah

Berita Oleh : Setiausaha MPSM

image_pdfimage_print