Kelab SPBT Pupuk Nilai Menyayangi Buku Teks Sebagai Sumber Ilmu : SMK TP Bedaun, SJK(C) Chi Wen Dinobat Sebagai Johan

Encik Raisin Saidin (tengah) bersama para pemenang Pertandingan Amalan Terbaik Kelab SPBT Sekolah Labuan

Labuan, 14 Sept – Jabatan Pendidikan WP Labuan telah mengadakan Pertandingan Program Amalan Terbaik Kelab Skim Pinjaman Buku Teks (SPBT) Sekolah Peringkat Wilayah Persekutuan Labuan bagi Tahun 2019, yang berlangsung selama 2 hari bermula 10hb Okt bertempat di BTPN Labuan.

Program amalan terbaik ini dilaksanakan bagi mengupayakan peranan Kelab SPBT iaitu membantu dalam pengurusan dan pelaksanaan Skim Pinjaman Buku Teks di sekolah terutama dalam menghasilkan lebih banyak inovasi SPBT.

Dalam menyuntik semangat kerjasama dan tanggungjawab dalam kalangan murid, maka pelaksanaan program ini merupakan satu langkah untuk melahirkan murid sebagai role model kepada rakan yang lain.

Encik Raisin Saidin, Puan Jijah, Encik Ag Marten, Encik Hasbollah dan Guru Pembimbing bersama Johan Kelab SPBT SMK Taman Perumahan Bedaun
Johan : Murid-murid dari Kelab SPBT SJK(C) Chi Wen, Guru Pembimbing bersama Encik Raisin Saidin, Encik Ag Marten dan Encik Hasbollah

Majlis perasmian penutupan telah disempurnakan oleh Pengarah Pendidikan Jabatan Pendidikan WP Labuan, Encik Raisin Saidin.

Encik Raisin Saidin berkata, dengan adanya Kelab SPBT di sekolah, kelab ini dapat memupuk nilai menyayangi buku teks dalam kalangan murid dan seterusnya memartabatkan kedudukannya sebagai sumber ilmu yang penting.

Kelab SPBT SMK Taman Perumahan Bedaun telah dinobatkan sebagai Johan Amalan terbaik Kelab SPBT Peringkat Negeri, diikuti oleh Naib Johan, SMK Lajau dan Sekolah Menengah Agama WP Labuan di tempat ketiga.

Manakala Kelab SPBT SJK(C) Chi Wen pula muncul sebagai Johan kategori Sekolah Rendah, Naib Johan SK Bukit Kalam dan Ketiga SK Sungai Bedaun.

Sebanyak 10 sekolah rendah dan 5 sekolah menengah telah mengikuti pertandingan ini yang dihakimi oleh Juri daripada Ketua-ketua Unit SPBT Negeri dan Ketua Juri ialah Cik Siti Hajar Sharudin Sabri, Penolong Pengarah Bahagian Sumber Teknologi Pendidikan, Kementerian Pendidikan Malaysia.

Ucapan Perasmian Penutupan oleh Pengarah Pendidikan Encik Raisin Saidin
Encik Raisin Saidin bersama Guru SPBT SK Bukit Kalam

image_pdfimage_print