MYPIB Personel Project Showcase SMK Pantai IB World School Julung Kali Diadakan Dapat Sambutan Ramai

Pn Norazita Bt Md Nor @ Shamsuri (2 dari kiri), En Yusup b Mohamad (6 dari kiri) bergambar bersama-sama salah seorang peserta yang menghasilkan novel sebagai product Personal Project

Labuan, 5 Okt – SMK PANTAI IBWS telah menganjurkan MYPIB Personal Project Showcase buat julung kalinya yang bertempat di Tingkat 1, Labuan Financial Park Labuan.

Showcase ini mempamerkan hasil projek peribadi pelajar sepanjang tempoh 8 bulan perlaksanaan, iaitu sejak murid berada di Tingkatan 4 lagi.

Personal Project ini merupakan salah satu keperluan wajib dalam perlaksanaan Middle Years Programme International Baccalaureate (MYPIB).

SMK Pantai IBWS merupakan antara 10 sekolah dalam Malaysia yang terpilih dalam projek rintis di bawah Transformasi Pendidikan sebagai sekolah MYPIB, demi melahirkan pelajar yang mampu bersaing di peringkat antarabangsa. Oleh itu, SMK Pantai IBWS menggunakan kaedah dan pendekatan MYPIB yang bertaraf dunia dengan menerapkan kurikulum kebangsaan.

Antara objektif perlaksanaan Personal Project Showcase ini adalah untuk memupuk sifat menghargai segala usaha dan jerih payah sepanjang tempoh menyiapkan tugasan personal project setersunya mewujudkan persekitaran sekolah yang mencabar dan mengupayakan semua murid untuk mencapai potensi diri sepenuhnya secara kreatif dan global untuk membangunkan keintelektualan serta semangat kemasyarakatan pada peringkat setempat, nasional dan antarabangsa.

Sebahagian daripada ibu bapa dan murid yang terlibat dalam Showcase Personal Project

Majlis telah dirasmikan oleh Pengarah Pendidikan Labuan, Encik Raisin Saidin yang diwakili oleh Encik Yusup Mohamed, Timbalan Pengarah Sektor Pembelajaran.

Encik Raisin Saidin berkata, pengalaman yang diperolehi sepanjang perlaksanaan Personal Project sangat bermanfaat untuk menghadapi cabaran secara global pada masa hadapan. Murid-murid harus menjadikannya sebagai pemangkin untuk menjadikan diri lebih berkeyakinan menghasilkan produk yang lebih berkualiti dan boleh dimanfaatkan oleh seluruh masyarakat dalam negara mahupun di serata dunia.

Hasrat ini seharusnya dipupuk dalam diri masing-masing dan memastikannya menjadi satu kenyataan dan bukan angan-angan semata-mata.

SMK Pantai IBWS, yang diterajui oleh Pengetuanya,  Puan Norazita binti Md. Nor, menyatakan rasa bangga di atas usaha dan komitmen yang ditunjukkan oleh peserta pameran  serta menyatakan rasa terharu di atas sokongan padu yang ditunjukkan oleh ibu bapa demi sama-sama melancarkan Personal Project Showcase yang julung kali diadakan.

Beliau juga mengucapkan jutaan terima kasih kepada pihak Financial Park Labuan atas jaringan kerjasama yang dibina dan berharap jaringan kerjasama ini akan diteruskan pada masa yang datang.

Encik Yusup dan Puan Norazita membuat lawatan ke booth murid

Turut hadir bersama ialah Encik Rosly Sapar, Wakil Pengarah Urusan Financial Park Labuan sebagai tetamu jemputan khas, Puan Maimon Mat Jani, YDP PIBG SMK Pantai IB World School, Encik Mohamed Al-Ghaffar Bin Mohamed Maidin, Ketua Penolong Pengarah, Unit TVET merangkap Pegawai Meja MYPIB, Sarjan Abdul Rashid Bin Dussek, Penolong Pegawai Perhubungan Sekolah serta ahli-ahli Jawatankuasa PIBG SMK Pantai IBWS.

Pameran Personal Project ini telah dibuka kepada orang ramai bermula jam 10.00 pagi hingga jam 3.00 petang dan ternyata mendapat sambutan yang sangat mengalakkan daripada warga setempat.

Berita Oleh : SMK Pantai

Salah satu hasil projek murid yang sangat mengujakan

image_pdfimage_print