Program Kem Bestari Solat : Jalinan Sukarelawan Dalam Kelas (SdK) antara SK Pekan Dua dan Maahad Tahfiz Merinding

PK Ko Kurikulum bersama-sama ustaz-ustazah merakam kenangan dengan ustaz-ustaz dan pelajar Maahad Tahfiz.

Labuan : Pelibatan semua pihak yang berkepentingan akan mewujudkan ekosistem pembelajaran yang memperkukuhkan pengajaran ilmu, kemahiran dan nilai tambah yang diajar kepada murid-murid di sekolah. Jesteru pelibatan Ibu Bapa sebagai sukarelawan dalam Kelas (SdK) Inisiatif #66: Pelibatan Ibu Bapa dan Komuniti dalam ekosistem sekolah (PIBK) amat dialu-alukan.

Melalui program Kem Bestari Solat SK Pekan Dua anjuran Panitia Pendidikan Islam buat julung kalinya telah menjalin khidmat Sukarelawan dalam Kelas (SdK) bersama-sama Pelajar Maahad Tahfiz Merinding yang telah dilaksanakan dengan jayanya, baru-baru ini.

Jalinan rangkaian komuniti ini sebagai rakan yang mampu memberi sumbangan kepakaran untuk kemajuan sekolah dalam membangunkan modal insan dan  dapat meningkatkan prestasi sekolah dan sebagai rakan dalam membantu pembelajaran murid-murid.

Guru Besar dan Pentadbir SKPD meraikan kehadiran Maahad Tahfiz Merinding

Antara objektif Kem Bestari Solat (KBS) diadakan supaya murid-murid dapat menguasai cara-cara mengambil wuduk dengan cara yang betul dan dapat memahami segala  perbuatan wuduk, memahami segala perbuatan solat, sama ada dari segi rukun, syarat-syarat sah solat, perkara sunat dan juga perkara yang membatalkan solat serta melaksanakan solat dengan sempurna, yakni sama ada secara individu mahupun berjemaah.

Murid juga didedahkan kepada kaedah menguasai bacaan dan mengaplikasikannya ketika solat, seterusnya ini dapat memastikan murid-murid menunaikan solat dengan sempurna dari segi bacaan dan perbuatan serta seronok serta suka melaksanakan ibadat.

Aktiviti ini dilaksanakan secara intensif dan murid-murid di tempatkan di beberapa lokasi seperti di Surau, di Pusat Sumber, dataran perhimpunan dan dewan kantin sekolah serta bilik-bilik khas mengikut kumpulan.

Sambutan Kem Bestari Solat untuk kali pertama bersama pelajar Maahad Tahfis ini mendapat sambutan yang membanggakan daripada semua guru dan semua murid Tahun 1 hingga Tahun 6.

Dalam menjayakan program ini, seramai 2 orang ustaz dan 8 orang pelajar Tahfiz bergabung tenaga sebagai tenaga pengajar dengan Guru Pendidikan Islam SK Pekan Dua.

Dalam pada itu Puan Hajah Dayang Bt Hj Md Yassin selaku Guru Besar SK Pekan Dua menzahirkan rasa syukur dan terima kasih kepada semua yang terlibat menjayakan program ini sehingga berjalan dengan lancar dan berharap program kerjasama ini dapat mengeratkan hubungan sesama guru-guru dan memperkukuhkan lagi semangat kerja berpasukan antara guru-guru di SK. Pekan Dua WP. Labuan ini dengan Pelajar Maahad Tahfiz Merinding dalam erti kata yang sebenar “Together We Are Stronger”.

Berita Oleh : SK Pekan Dua

LDK bacaan solat di Surau SK Pekan Dua

image_pdfimage_print