PIBG Raikan Lebaran dan Hargai Jasa Guru SK Layang-Layangan

Suasana ceria pertandingan sedondon raya.

Sambutan hari raya aidifitri  peringkat SK. Layang-Layangan disekalikan dengan sambutan Hari Guru disambut dengan meriah. Buat julung kalinya PIBG sekolah ini meraikan Lebaran secara besar-besaran berjaya mengumpulkan warganya bertempat di Dewan Surapit sekolah itu.

Antara lain objektifnya adalah untuk merapatkan hubungan silaturrahim antara ibu bapa, murid, guru dan staff Sekolah Kebangsaan Layang-Layangan dengan saling bermaaf-maafan. Mewujudkan rasa insaf dan syukur sebagai penganut beragama Islam setelah berpuasa selama sebulan dan merapatkan jurang kehidupan di kalangan warga sekolah.

Majlis dimulakan dengan ucapan alu-aluan En. Jumadi Bin Kastari selaku YDP PIBG sekolah ini berharap agar sambutan Raya anjuran PIBG ini dapat dijadikan sebagai acara tahunan. Menurutnya lagi hubungan baik antara ibu bapa dan guru-guru akan membawa impak keberhasilan yang baik kepada murid-murid sekolah ini.

Pada majlis ini YDP PIBG telah melancarkan logo PIBG yang direka khas oleh beliau sendiri. Pelancaran logo ini telah disempurnakan oleh Tuan Alfonso Francis Timb. Pengarah Koreksional Labuan.

Pada majlis ini juga disekalikan dengan majlis perpisahan Guru Besar Puan Hajah Dayang @ Saidah Bt Hj Mohd Yassin yang berpindah ke SK. Pekan Dua.

Guru Besar menyampaikan ucapan.

Dalam ucapannya beliau amat terharu dengan usaha murni yang dijalinkan antara PIBG dan sekolah ini begitu akrab serta menunjukkan kerjasama yang baik antara kedua-dua belah pihak sejak beliau menerajui sekolah ini sehingga membuahkan hasil.

Beliau sendiri dianugerahi sebagai Tokoh Guru Besar Inspirasi PIBK peringkat negeri dan sekolah juga dinobatkan Johan Gerai Tercantik PIBK sempena pameran PIBK peringkat negeri. Beliau berharap usaha murni ini dapat kesinambungan legasi di bawah kepimpinan yang baharu.

“Sokongan ibu bapa yang sanggup menyediakan pelbagai jenis kuih-muih adalah satu kerjasama yang mantap dalam menjayakan program yang telah dimasukkan dalam takwim aktiviti sekolah, ini” “Saya melahirkan rasa bangga dengan inisiatif PIBG yang bukan sahaja bertungkus lumus menyediakan juadah, tapi turut mempersiapkan gerai mereka dengan hiasan yang menarik.” Katanya.

Majlis diteruskan dengan pertandingan pemakaian baju raya sedondon dan tercantik yang diperagakan oleh ibu bapa dan murid-murid. Maljis diselangselikan dengan nyayian lagu raya oleh ibu bapa dan murid-murid.

Pelbagai jamuan hari raya dihidangkan di mana terdapat gerai makanan untuk murid-murid seperti gerai satay, soto, buah-buahan, bihun sup, kuih-muih, air dan banyak lagi. Gerai makanan ini diuruskan oleh guru-guru dan juga ibu bapa yang terlibat.

Pelancaran Logo PIBG SK Layang-Layangan

Acara kemuncak bagi sambutan hari raya adalah penyampaian cenderahati daripada ibu bapa kepada guru-guru sekolah ini sebagai tanda menghargai jasa mereka dan acara memotong kek Hari Guru, Pulut kunyit dan kek sempena memperingati hari lahir Guru Besar.

Penyampaian hadiah untuk peserta pertandingan baju raya tercantik sedondon ibu bapa dan murid  serta  pertandingan gerai popular dan ceria turut disampaikan.

Semangat Syawal terpapar jelas dengan kegembiraan warga sekolah khasnya murid-murid yang meraikan sambutan. Kehadiran pelbagai pihak seperti Timbalan Pengarah Koreksional, wakil JPN, Ketua Kampung, AJK PIBG serta Pegawai Angkat Polis turut memeriahkan lagi suasana.

Berita Oleh : SK Layang-Layangan

Puan Hajah Dayang bersama-sama ahli PIBG yang meraikan jasa guru
Antara Gerai tercantik dan ceria menghidangkan juadah yang enak.

image_pdfimage_print