Bengkel Penataran Amanat YB Menteri Pendidikan dan Naratif Baharu Amalan Pendidikan

Para peserta bengkel sedang berbahas mengenai naratif baharu amalan pendidikan

Amanat Tahun Baharu YB Menteri Pendidikan Malaysia dan Dialog  KPPM bersama Pengarah Jabatan Pendidikan Negeri dan PPD seluruh negara telah diadakan pada  14  dan 15 Januari 2019 di Kuala Lumpur.

Sehubungan itu, Jabatan Pendidikan WP Labuan (JPWPL) mengambil langkah proaktif dengan mengadakan Bengkel Penataran Amanat YB Menteri Pendidikan dan Naratif Baharu Amalan Pendidikan KPPM 2019.

Bengkel ini dilaksanakan pada 12 Februari 2019 bertempat di BTPN, W.P. Labuan dengan melibatkan 35 peserta terdiri daripada ketua-ketua sektor, pegawai JPN, Pengetua, Guru Besar dan wakil-wakil sekolah.

Bengkel ini bertujuan untuk meningkatkan kefahaman semua warga JPWPL dalam memahami dan menterjemah amanat YB Menteri Pendidikan dan Naratif Baharu Amalan Pendidikan ke dalam bentuk pelaksanaan dan pengoperasian.

Ini termasuklah penyelarasan semula pelan taktikal JPWPL dan sekolah bagi merealisasikan mandat baharu ini.

Bengkel yang dikendalikan oleh Encik Yusup bin Mohamad, Puan Maimoon binti Matnoh dan Encik Mohd Nizam bin Yasim ini menekankan konsep hands on dengan penyertaan aktif para peserta.

Antara aktiviti yang dilaksanakan termasuklah aktiviti perbincangan dalam home group dan expert group dan pembentangan oleh setiap kumpulan.

Pengetua dan Guru Besar sekolah diharap dapat menyampaikan ilmu dan pengetahuan yang diperolehi sepanjang bengkel ini kepada warga sekolah bagi memastikan hasrat dan fokus kerja kementerian dapat difahami dan dipraktikkan di peringkat sekolah masing-masing.

Berita Oleh : Cikgu Mohd Nizam, SPA

image_pdfimage_print