SMK Pantai Jalin Kerjasama dengan Jabatan Taman Laut

Encik Sahar bersama pelajar-pelajar SMK Pantai IBWS mendengar taklimat dan demo oleh Pegawai Jabatan Taman Laut Labuan

Labuan – SMK Pantai telah menjalinkan kerjasama dengan Jabatan Taman Laut dalam Program Pendidikan dan Kesedaran Awam yang telah diadakan di Dewan iB SMK Pantai pada 24 Oktober 2018 melibatkan 174 orang pelajar Tingkatan 3.

Program Pendidikan dan Kesedaran Awam adalah menjurus kepada penyampaian maklumat mengenai Jabatan Taman Laut Malaysia Wilayah Persekutuan Labuan dan ekosistem marin secara amnya kepada golongan sasaran dan pihak berkepentingan yang terlibat secara langsung dan juga tidak langsung.

Usaha mendidik, memupuk serta meningkatkan tahap kesedaran masyarakat berhubung kepentingan pemeliharaan dan pemuliharaan ekosistem marin merupakan antara tanggungjawab utama Jabatan Taman Laut Malaysia Wilayah Persekutuan Labuan.

Selaras dengan hasil projek Kerajaan Malaysia dengan United Nation Development Programme ( UNDP ) dan Global Environment Fasility ( GEF), Conserving Marine Biodiversity through Enhanced Marine Park Management and Inclusive Sustainable Island Development, usaha peningkatan tahap kesedaran awam dan tahap kecapaian maklumat kepada seluruh lapisan masyarakat perlu dipergiatkan lagi.

Pengetua SMK Pantai IBWS, Encik Sahar Misron bersama Penceramah Jabatan Taman Laut dan para peserta

Program ini telah dikelolakan oleh Unit Kaunseling yang diketuai oleh Encik Aman Rashiak dan Puan Sairin Linggah dan menyasarkan pelajar tingkatan 3 SMK Pantai IBWS yang telah menduduki PT3.

Pengisian program termasuk Taklimat Konservasi Marin, Kuiz dan pameran yang menerima reaksi positif pelajar dan guru-guru kerana program ini julung kali diadakan di sekolah ini.

Para pelajar dan guru pula terpegun melihat koleksi hidupan marin yang dipamerkan dan diberi penjelasan oleh pegawai Jabatan Taman Laut. Mereka sangat teruja melihat pelbagai spesis penyu dan koral.

Taklimat Perkongsian Ilmu Marin dan Pengenalan Hidupan Marin disampaikan oleh Encik Saeck bin Nasser. Pegawai dan kakitangan Jabatan Taman Laut Malaysia Labuan yang terlibat ialah Puan Marcia Maikel, Encik Shaharuddin bin Abd Manaf dan Encik Nurdin bin Shamsuddin.

Pengetua SMK Pantai IBWS Sahar Bin Misron yang turut bersama-sama hadir menyatakan bahawa program seumpama ini akan diteruskan pada masa akan datang dan dibuka kepada lebih ramai pelajar dan guru serta boleh menggabungkan beberapa buah sekolah lain di W.P Labuan.

Disediakan oleh
SAHAR BIN MISRON
PENGETUA
SMKP IBWS
25.10.18

image_pdfimage_print