Peranan Ibu Bapa Penting Bantu Murid

Ibu bapa yang hadir memberi sokongan kepada anak-anak mereka

Labuan, 20 Jan – PERANAN ibu bapa dikenalpasti antara elemen penting untuk membantu mencemerlangkan pendidikan murid di Sekolah Kebangsaan (SK) Lubok Temiang, Labuan.

Guru Besar Encik Awat @Cally Moguring berkata sudah sampai masanya ibu bapa memainkan peranan utama mereka membantu guru-guru mendidik anak mereka sendiri.

Beliau berkata ibu bapa tidak seharusnya membiarkan guru bertindak sendirian sedangkan mereka sendiri tidak berbuat apa-apa untuk memastikan anak mereka seimbang dalam pelbagai bidang termasuk akademik dan sahsiah.

“Ibu bapa mesti bantu guru untuk memastikan anak-anak mereka tidak ketinggalan dalam bidang akademik dan sahsiah. Mereka harus berganding bahu dengan pihak sekolah agar anak mereka mempunyai semangat mahu cemerlang sejak dari sekolah rendah lagi,” katanya.

Beliau berkata demikian pada Majlis Aku Janji Murid Tahun Enam SK Lubok Temiang 2018 di Dewan Terbuka sekolah.

Lafaz Aku Janji murid tahun enam SK Lubok Temiang di hadapan ibu bapa dan guru

Encik Cally menyampaikan sijil penghargaan kepada Ustaz Ahmad Sharizal

Pada majlis itu, seramai 40 murid daripada 87 calon yang akan menduduki UPSR 2018 melafazkan ikrar di hadapan ibu bapa dan guru-guru.

Selepas itu, ibu bapa menurunkan tandatangan pada kain rentang sebagai simbolik sokongan dan dorongan ibu bapa terhadap kecemerlangan anak-anak.

Turut hadir, Penolong Kanan Pentadbiran Encik Roslan Mohamad, Penolong Kanan Hal Ehwal Murid Encik Farid Marcus, Pengerusi Majlis Perwakilan Penduduk (MPP) Sub Zon 8 Tuan Haji Alias Husin, Yang Dipertua PIBG Encik Mohd Dzulfaizal Ab Manan dan Timbalannya Ustaz Syahmun Yahya.

Majlis dimulakan dengan ceramah motivasi oleh Pengurus Pusat Pungutan Zakat (PPZ) Cawangan Labuan Ustaz Ahmad Sharizal Mohd Saffian.

Sumber Berita : SK Lubok Temiang

image_pdfimage_print