SK Sungai Bedaun, Pupuk semangat cinta negara

23 Ogos – Sekolah Kebangsaan Sungai Bedaun (SKSB) Labuan turut tidak ketinggalan mengadakan sambutan Bulan Kemerdekaan sempena Ulangtahun Kemerdekaan ke-60 peringkat sekolah itu pada Rabu.

Majlis pelancaran program itu telah disempurnakan oleh Guru Besar SK Sungai Bedaun Dg Sarifah A Mahmod.

Menurut Dg Sarifah, sambutan yang bertujuan memupuk semangat cintakan negara kepada warga sekolah itu berjaya diadakan dengan cemerlang.

Sambutan yang bertemakan ‘Negaraku Sehati Sejiwa’ bermula seawal jam 7 pagi itu dikelolakan oleh Panitia Sejarah.

Sepanjang sambutan Bulan Kemerdekaan, pelbagai aktiviti telah disusun atur antaranya pertandingan mewarna bendera, pertandingan sajak dan pelbagai lagi aktiviti yang menarik.

Majlis pelancaran itu dimeriahkan dengan deklamasi sajak yang disampaikan oleh Cikgu Noor Farehin.

SK Sungai Bedaun juga telah menyertai pertandingan Kibar Bendera kategori sekolah anjuran Jabatan Penerangan.

Dg Sarifah dan barisan Penolong Kanan mengibarkan Jalur Gemilang bersama murid-murid SK Sungai Bedaun termasuk murid Pra Sekolah

Dg Sarifah berharap menerusi program itu warga sekolah khususnya murid dan guru akan terus mengenang jasa serta pengorbanan pejuang kemerdekaan tanah air.

Beliau juga yakin semangat patriotik dan cintakan negara dalam kalangan murid dan guru semakin berkobar-kobar menerusi nyanyian lagu-lagu patriotik dan kempen kibar Jalur Gemilang.

Beliau mengucapkan terima kasih kepada semua guru khususnya Panitia Sejarah yang menjadi pengelola Bulan Kemerdekaan pada tahun ini.

Turut hadir pada majlis pelancaran itu adalah Penolong Kanan Pentadbiran Rina Farinna Dakim, Penolong Kanan Hal Ehwal Murid Sunah Tahir, Penolong Kanan Kokurikulum Abd Tahar Ibrahim dan Penyelaras Program Mohamad Rosli Yusof.

Majlis pelancaran itu dimeriahkan dengan kibaran Jalur Gemilang dan nyanyian lagu-lagu patriotik oleh 666 murid dan 44 guru SK Sungai Bedaun.

Sumber Berita : Utusan Borneo 25hb Ogos 2017

image_pdfimage_print

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.