Perubahan Bermula di Bilik Darjah

En Nazrin bin Ismail, Gurucemerlang dari SMK Labuan membuat pembentangan

22 Ogos – Bengkel Pemantapan Pembudayaan Komuniti Pembelajaran Profesional (PLC) sekolah-sekolah Showcase WP Labuan  telah diadakan pada di Universiti Malaysia Sabah Kampus Antarabangsa Labuan.  Seramai 30 orang dan dan 90 orang guru dari  17 buah sekolah hadir dalam bangkel ini.

Bengkel anjuran Bahagian Pendidikan Guru (BPG)  , Kementerian Pendidikan Malaysia  ini telah memberi peluang kepada 6 buah sekolah di Wilayah Persekutuan Labuan untuk berkongsi  amalan-amalan terbaik pembelajaran dan pemudahcaraan (PdPc)  menggunakan kaedah PLC. Empat buah sekolah  tersebuat ialah SMK Labuan, SM St Anne, SK Pekan Satu dan SK Pekan Dua sebagai sekolah Showcase PLC serta dua buah sekolah jemputan iaitu SMK Taman Perumahan Bedaun dan Labuan International School.

Ucapan aluan oleh Ketua Sektor Pengurusan Akademik ,Pn Norismah Bt Abd Moin

Menurut Ketua Sektor Pengurusan Akademik, Puan Norismah :

Perubahan kaedah pengajaran guru bermula dari bilik darjah, amalan kolaboratif dan perkongsian perlu diamalkan dan dibudayakan dalam meningkatkan mutu pendidikan kita di samping dapat meningkatkan hubungan yang berkualiti dalam kalangan guru.

Bengkel ini juga turut dihadiri Dr Roslan Bin Husin dari Bahagian Pendidikan Guru , Kementerian Pendidikan Malaysia. Dalam ucapan pengulungan beliau di akhir bengkel mengariskan 3 perkara penting dalam pelaksanaan PLC ;

  1. PLC yang dilaksanakan perlu memastikan murid dapat belajar
  2. berfokus kepada penguasaan dan pencapaian murid
  3. Budaya Kolaboratif dan perkongsian perlu diamalkan

Bengkel berakhir pada pukul 2.30 petang.

Sumber Berita : Inanis Fatinisupi bin Abdullah

Peserta bengkel yang hadir

 

image_pdfimage_print

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.